Rusya Büyükelçisi'nden Türk iş insanlarına: Ortak davamızın geleceğinden endişeliyim ama provokasyonlara kapılmayın

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Batı ülkelerinin yaptırımlarının Rusya'ya geri adım attırmayacağını söyledi.

Rusya Büyükelçisi'nden Türk iş insanlarına: Ortak davamızın geleceğinden endişeliyim ama provokasyonlara kapılmayın

Rusya uzmanı Aydın Sezer, Gazete Duvar adına Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov'la bir mülakat gerçekleştirdi.

Yerhov, yaptığı açıklamalarda Batı ülkeleri tarafından uygulanan yaptırımların Rusya'ya geri adım attıramayacağını söyledi.

Yerhov, Türkiye-Rusya ilişkilerinin güncel durumuna ilişkin sorulara ise yanıt vermemeyi tercih etti.

"DURUM 1917'DEN DAHA KÖTÜ DEĞİL"

Rusya ekonomisinin uygulanan sert yaptırımlara nasıl reaksiyon vereceği yönünde gelen bir soruyu yanıtlayan Yerhov, "Yaptırımlar Rusya’ya geri adım attıramayacak. Kötülüğümüzü isteyenleri sevindirecek sonuçlar olacak, bunlar şu anda var ve daha da olacak. Zor günler geçireceğiz. Ama durum, sözüm ona “uygar dünyanın” Rusya’ya arkasını döndüğü ve onunla bütün diplomatik, ticari, iktisadi ve insani ilişkilerini kopardığı 1917 Devrimi’nden sonra olduğundan daha zor değil. Ülkenin üçte birinin yıkıntılar altında bulunduğu, fabrikalar ve tarlalarda o dönemin Nazileriyle kanlı muharebelerin neticesi olarak kaybettiğimiz milyonlarca el ve beyinden yoksun kaldığımız II. Dünya Savaşı’ndan sonra olduğundan daha zor değil. O zaman ayakta kaldık, şimdi de ayakta kalacağız." şeklinde konuştu.

Rus halkının manevi gücünün yeni bir ülke inşa etmeye olanak sağlayacağını belirten Yerhov "Benim ümitlerim, halkımızın yaratıcı yetileri, onun emekçi ve mucit, savaşçı ve öğretmen yetenekleri üzerinde yükseliyor. Eminim, Rusya’nın içinde, toplumumuzun bağrında, üretici ve manevi bir temel; güçlerimizi açığa çıkararak, artık ne Rolls Royce ve Mercedes almaya, ne de bizi çıkararak cezalandırmak istedikleri “Eurovision” ve “toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi” gibi düşkün ve ahlaksız batı eğlencelerine ihtiyaç duymayan bir ülkeyi inşa etmemize olanak sağlayacak bir destek bulabileceğiz. Tersine, yaptırımların bize yararlı olacağına inanmak geliyor içimizden" dedi.

TÜRK İŞ İNSANLARINA MESAJ: ORTAK DAVAMIZIN GELECEĞİNDEN BEN DE ENDİŞELİYİM

Rusya'da iş yapan Türk iş insanlarının panik ve endişe içerisinde olduğunun hatırlatılması üzerine Yerhov şu şekilde konuştu:

"Türk iş insanlarını anlıyorum. Ben de Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için çok çaba gösterdim; çok fazla kuvvet, çok değerli zaman ve yaratıcı enerji harcadım. Hepimizin böylesine ümitler bağladığımız ve bağlamakta olduğumuz ortak davamızın geleceği için bugün ben de endişeliyim. Hasımlarımızın, uzun yıllar boyunca harcanan emekle tesis ve tahkim ettiğimiz, karşılıklı yarar getiren ilişkileri yıkmak için hangi çabaları gösterdiklerini de çok iyi biliyorum. Onlara ne? Rusyalı turistlerin güneşli Antalya’ya akışının durmasından hiçbir şey kaybetmeyecekler, onların iş insanları, Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin Rusya’ya ihracatının kesilmesinden sadece kazanç sağlayacaklar. Ve herhalde, Türk inşaat şirketleri artık Rusya pazarında çalışmayacak olsalar da çok sevinirlerdi; bakın, Türkiye de zayıflayacak, ona irademizi dikte etmek kolay olacak, derlerdi.

Bu nedenle, Türk iş insanlarına sesleniyorum: Bilgelik gösterin, provokasyonlara kapılmayın. İşinizi siyasi konjonktür ve duyguların etkisinden korumak için çaba gösterin, bunlar hızla geçer gider; oysa bir şeyleri yeni baştan inşa etmek büyük para ve çaba gerektirir."

Etiketler
Ankara Provokasyon Rusya