Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde Belarus da Avrupa'nın hedefinde

Avrupa Birliği (AB), "Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına dahlini" kınadı. Belarus, Minsk yönetimini uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde Belarus da Avrupa'nın hedefinde

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Operasyon TSİ sabaha karşı 05.00 sularında başladı.

Ukrayna'ya askeri harekat Belarus ve Rusya'nın ilhak ettiği Kırım üzerinden gerçekleştirdi.

Belarus'un Ukrayna geriliminde Rusya'ya koşulsuz destek olduğu bilinirken ulusrarası arenadan Belarus'a tepkiler art arda geldi.

BELARUS CUMHURBAŞKANI LUKAŞENKO: BİRLİKLERİMİZ OPERASYONDA YER ALMIYOR

AA'nın aktardığına göre; Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Belarus ordusunun Ukrayna’daki Rus operasyonuna katılmadığını bildirdi.

Lukaşenko, Bağımsızlık Sarayı'nda askeri yetkililer ile acil toplantı yaptı.

Sabah saatlerinde Ukrayna devlet sınırının Belarus tarafından desteklenen Rus askeri birlikleri tarafından saldırıya uğradığı yönündeki haberleri gördüğünü belirten Lukaşenko, “Bizim askeri birliklerimiz (Ukrayna’daki) bu operasyonda yer almıyor.” ifadelerini kullandı.

LUKAŞENKO'DAN MÜZAKERE TALEBİ

Lukaşenko, daha önce Ukrayna’yı uyardığını hatırlatarak, iki tarafın kan dökülmesi ve savaşı önlemenin yollarını aramaları gerektiğini söyledi.

Ukrayna ve Rusya tarafına Minsk’te müzakereler yapılmasını öneren Lukaşenko, “Biz Slavız, üç Slav halkı. Haydi oturalım ve sonsuza kadar kaderimizin geleceğini belirleyelim. Ben (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy olsam buna sarılırdım. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ‘Biz işgalci değiliz, Ukrayna’yı işgal etmeyeceğiz’ diyor. Daha ne lazım? Müzakerelerin temeli budur.” dedi.

AB'DEN KINAMA

Avrupa Birliği (AB), "Belarus'un Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına dahlini" kınayarak, Minsk'i uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada "Belarus'un Ukrayna'ya karşı bu saldırganlığa dahil olmasını kınıyor ve onu uluslararası yükümlülüklerine uymaya çağırıyoruz." denildi.

Açıklamada ayrıca AB'nin Gürcistan ve Moldova'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığı yinelendi.

AB'ye üye ülkeler de AB Konseyi tarafından paylaşılan ortak yazılı açıklamalarında "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı eşi benzeri görülmemiş askeri saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını" belirterek, Belarus'un saldırganlığa dahil olmasını da kınadıklarını duyurdu.

Etiketler
Belarus Avrupa Birliği Rusya Ukrayna