Bölgede gerilim zirvede: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, 'acil ateşkes' çağrısında bulundu

Reuters haber ajansı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te patlama sesleri duyulduğunu duyurdu. Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batı ülkelerine çağrıda bulundu.

Bölgede gerilim zirvede: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, 'acil ateşkes' çağrısında bulundu

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ülkenin doğusundaki Donetsk'te patlama noktasına geldi.

Reuters haber ajansı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk'te patlama sesleri duyulduğunu duyurdu.

Reuters’a konuşan görgü tanıklarıi hoparlörler ile bölgede yaşayanlara uyarı yapıldığı belirtildi. Haberde patlamaların sebebinin henüz bilinmediği kaydedildi.

Türkiye saatiyle 16:45 civarında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Donbass için 'acil ateşkes' çağrısında bulundu.

İNGİLTERE’DEN ÇAĞRI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e geri çekilme çağrısında bulundu. Johnson, "Donbas'ta provokasyon yapıldığını görüyoruz. Putin mantıksız düşünüyor olabilir" dedi

Johnson, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini engellemek için yaptırım tehlikesinin yeterli olmadığını savundu.

KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın Ukrayna’yı ne zaman işgal edeceğine ilişkin tarihlere kulak asmadığını, bunların provokasyondan ibaret olup gerginliği tırmandırdığını söyledi.

Rossiya-1 televizyonunda konuşan Peskov, “Rusya tarihi boyunca hiç kimseye saldırmamıştır" deyip onca savaşı yaşamış bir ülke olarak Rusya'nın 'savaş' kelimesini telaffuz etmeyi dahi istemediğini söyledi.

"PUTİN İDDİALARA KULAK ASMIYOR"

Herkesi aklıselime davet ettiklerini belirten Peskov, “Kendilerine şu soruyu sorsunlar: Rusya’nın birilerine saldırmasının anlamı ne? Tarihi hatırlamaları çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Devlet Başkanı iddialara kulak asmıyor, ancak genel anlamda bu tür iddialar provokatif nitelikli unsurlar” diyen Peskov, böyle iddiaların gerginliği tırmandırdığını kaydetti. Peskov, “Gerginlik hat safhaya çıktığında, mesela şimdi Donbass’taki temas hattında olduğu gibi, her türlü kıvılcım, her türlü beklenmedik olay veya planlı küçük bir provokasyon geri dönülemez sonuçlara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Batılı basın kuruluşlarındaki Rusya ile ilgili histerinin, Putin’in bu ülkelerin liderleriyle yaptığı görüşmelerin tabiatıyla çeliştiğini belirten Peskov, “Evet görüşmelerde ‘Elimizdeki verilere göre saldırgan planlar mevcut’ şeklinde sorular geliyor. Ancak çok, çok diplomatik bir dille. Devlet başkanı da tüm bu soruları en yapıcı şekilde yanıtlıyor” dedi.

"BATI, İŞGAL SÖYLEMLERİYLE UKRAYNA’YI DONBASSS’TA GÜÇ KULLANMAYA TEŞVİKE ÇALIŞIYOR"

NATO, ABD, İngiltere’nin Ukrayna’ya silah ve mühimmat gönderdiğini, diplomatik ve siyasi bir çatı oluşturduklarını, sürekli Rusya’ya karşı yaptırım tehditlerinin geldiğini belirten Peskov, “Tüm bunlar Ukrayna’yı Donbass sorununu güç kullanarak çözmeye teşvik etmiyor mu? Bu teorilerden biri. Ancak her gün veya günde birkaç kez yapılan absürt iddialar başka nasıl açıklanır bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: DİPLOMATİK YOLLA BARIŞI SAĞLAMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı açıklamalarda, barış vurgusu yaptı. Diplomatik yolla barışı sağlamak için her şeyi yapacaklarını kaydeden Kuleba, “Her türlü senaryoya hazırlık olmalıyız” dedi.

“Sonu bitmek bilmeyen tartışmalara girişme değil karar alma zamanı. Rusya için hazırlanan yaptırımların bazılarını uygulamanın vakti geldi” diye Batı ülkelerine seslenen Ukraynalı Bakan, “Rusya'ya dur denmeli. Mink anlaşmalarını ihlal eden taraf Rusya. Ukrayna ne operasyon düzenliyor ne de böyle bir niyeti var. Uluslararası soruşturma başlatılsın. Bölgeyi bombalamadık, saklayacak bir şeyimiz yok” ifadelerini kullandı.

Bakan Kuleba ayrıca “Partnerlerimizi şüphelerini ve dayanaksız uyarılarını bir kenara bırakmaya ve açıkça, ‘Ukrayna bizim bir parçamızdır, biz tek bir bütünüz’ demeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

AB: RUSYA'YA SONSUZA DEK ZEYTİN DALI UZATMAYA DEVAM EDEMEYİZ

Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada birkaç gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözleri dolayısıyla umut atmosferi oluştuğunu belirten AB Konseyi Başkanı Charles Michel "Ancak eylemleri, devam eden askeri yığınak ve bugün de dahil olmak üzere Donbas'ta ciddi olaylar haline dönüştü. Rusya, füze denemeleri yaparken ve asker yığmaya devam ederken sonsuza kadar zeytin dalı uzatmaya devam edemeyiz" diye konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Rusya ve Çin tarafından 4 Şubat'ta yayımlanan ortak bildiriye atıfta bulunarak "Bir anlatı kavgasıyla karşı karşıyayız. Bu kavganın bir kısmı dünya düzenini yeniden tanımlama girişimidir" dedi.

"Rusya ve Çin için sadece devletler egemendir, halklar değil" ifadesini kullanan Borrell, iki ülkenin dünya düzenini etki alanlarıyla tanımlayan büyük imparatorlukların 19. yüzyıldaki dünyasına geri dönmek istediklerini savundu.

ZELENSKIY’DEN BATI’YA: RUSYA’YA YAPTIRIMLARI AÇIKLAYIN, İŞGALDEN SONRA BİR YARDIMI OLMAYACAK

Bu arada, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı’ya Rusya’ya karşı getirilmesi planlanan yaptırım listesini yayınlaması çağrısında bulunarak, yaptırımların işgal başladıktan sonra bir yardımı olmayacağını söyledi. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde CNN televizyonuna konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile yaşanan gerginliği iki ülke için de bir trajedi olduğunu ifade etti.

Batı’nın Rusya’ya karşı getirmeyi planladığı yaptırım listesinin yayınlaması çağrısı yapan Zelenskiy, yaptırımların olası işgalinden başlaması durumunda açıklanması gerektiği fikrine katılmadığını söyledi. Zelenskiy, “Mesele sadece açıklamak. Onların da bizim de savaşa başlarlarsa neler olacağını bilmemiz için liste yayınlanmalı” dedi. Zelenskiy, yaptırımların bombardıman başladıktan ve Ukrayna’nın bir ekonomisi kalmadıktan sonra bir yardımı olmayacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, “Bombardıman başladıktan, ülkemize ateş açıldıktan ya da artık sınırlarımız, ekonomimiz kalmadıktan sonra yaptırımlarınıza ihtiyacımız yok. Öyle bir zamanda yaptırımlara neden ihtiyacımız olsun ki?” dedi. Mevcut durumda her türlü provokasyonun çok tehlikeli olduğunu kaydeden Zelenskiy, “Tek bir kez ateş açılması, bir top atışı savaşa yol açabilir” açıklamasını da yaptı.

“SOVYETLER BİRLİĞİ TARİHİNİ BİLİYORUZ, ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ”

Zelenskiy, “Bizimle sınırlarını paylaşan, etrafımızdaki partnerlerimizin düşündüğü şey bu. Sovyetler Birliği tarihini biliyoruz ve onlar da ne tür risklerle karşı karşıya olduklarını anlıyor. Polonya, Baltık ülkeleri, Litvanya, Estonya, Letonya, Moldova… Bu ülkeler olası bir provokasyonun neye yol açabileceğini biliyor. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız” dedi.

Zelenskiy, NATO partnerlerinin, Ukrayna’nın İttifak’a katılımına yönelik takvimi netleştirmesi gerektiğini kaydetti:

“Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Biz akıllı insanlarız, dar görüşlü değiliz. NATO’dan kaynaklı birçok risk olduğunun farkındayız, diğer müttefikler arasında bir fikir birliği yok, herkes Ukrayna ile NATO arasında yürünmesi, kat edilmesi gereken bir mesafe olduğunu söylüyor. Bizim söylediğimiz de bu mesafeyi tamamlamanın ne kadar zaman alacağının bize belirtilmesi.”

"UKRAYNA'YI DESTEKLEYİN"

“Gerçekten bir yanılgının içinde yaşıyor değiliz. Yarın neler olabileceğinin farkındayız. Tabuta girip yabancı askerlerin gelmesini beklemek yapmaya hazır olduğumuz bir şey değil” diyen Zelenskiy, uluslararası partnerlerine Ukrayna’yı yatırımlarla destekleme çağrısında bulundu. Zelenskiy, panik yapmadıklarını, hayatlarını yaşamak istediklerini vurguladı.

Ayrıntılar gelecek...

Etiketler
Ağrı TSK Reuters Patlama