Osman Kavala: Samimi dostlukların yaygınlaşması vakit alacaktır

Osman Kavala, Türkiye ile Ermenistan hükümetlerinin normalleşme sürecini başlatmak üzere özel temsilci atamış olmalarının olumlu bir adım olduğunu söyledi. "Samimi dostlukların yaygınlaşması vakit alacaktır" yorumunu da ekledi.

Osman Kavala: Samimi dostlukların yaygınlaşması vakit alacaktır

1 Kasım 2017'den bu yana tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, Türkiye - Ermenistan arasında normalleşme çalışmalarını Agos gazetesinden Aris Nalcı'ya değerlendirdi.

Kavala, "Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme süreçlerinde hep vardınız. Siyasetçiler bir yana sivil toplum alanında en çok çalışmayı yapanlardan birisiniz. Paşinyan ve Erdoğan'dan gelen son açıklamaları ve adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Türkiye ve Ermenistan hükümetlerinin normalleşme sürecini başlatmak üzere özel temsilci atamış olmaları olumlu bir adım. Bilindiği gibi, Türkiye Yukarı Karabağ’ın çevresindeki bölgeler Ermeni güçleri tarafından işgal edilince sınırı kapatmış ve ilişkileri kesmişti. Bu durum değiştiğine göre, Türkiye’nin normalleşme sürecini başlatması tutarlı olmasının gereği.

'ÖNYARGILARIN DEĞİŞECEĞİNE İNANIYORUM'

Ermenistan hükümetinin de toplum üzerinde travmatik etki yaratan savaştan hemen sonra böyle bir adım atma cesaretini göstermesini takdire şayan buluyorum. Ancak samimi dostlukların yaygınlaşması vakit alacaktır. İlişkilerde yeni bir sorun ortaya çıkmazsa önyargıların değişeceğine inanıyorum. Müdahale edilmemesi halinde geçen zaman savaşın yarattığı olumsuz duyguların kemikleşmesine, düşmanlıkların kalıcı hale gelmesine yol açıyor. "

"Bu iki ülkenin arasındaki ilişkinin geleceği var mı?" sorusuna da Kavala'nın yanıtı şu oldu:

"Toplumsal güçlerin, sivil toplum kuruluşlarının katıldığı samimi bir barış süreci yaşanırsa geleceğe dair umutlar canlanır, bu durumda zaman geçtikçe yaşanan acılar bir sis perdesinin gerisinde kalabilir. Türkiye ile Ermenistan arasında maddi bir sorun olmadığından, ilişkilerin normal bir seyre kavuşmamasını engelleyecek ciddi bir neden görmüyorum."

Söyleşinin tamamı için tıklayın

Etiketler
Osman Kavala Ermenistan Türkiye