Güney Kıbrıs'la ortak anlaşma: Katar, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin karşı çıktığı anlaşmayı imzaladı

Katar Petrolleri, Exxon Mobil ve Güney Kıbrıs hükümeti, Doğu Akdeniz'deki 5. parselde doğalgaz arama anlaşması imzaladı. Arama çalışmalarının yapılacak 5. parsel, Türkiye'nin kıta sahanlığı ilan ettiği bölgelerden biri olarak biliniyor.

Güney Kıbrıs'la ortak anlaşma: Katar, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin karşı çıktığı anlaşmayı imzaladı

GERÇEK GÜNDEM

Exxon Mobil ve Katar Petrolleri ortaklığı ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'dei tartışmalı 5. parselde doğalgaz arama anlaşması imzalandı.

Katar haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, anlaşmada Katar Petrolleri yüzde Exxon ise yüzde 60 pay sahibi olacak. Operatörlük ise Exxon'a ait olacak.

İmza töreni Güney Kıbrıs cumhurbaşkanlığı konutunda, Enerji Bakanı Natasa Pilides, Katar Petrolleri Uluslararası Dağıtım Müdürü Ali Al-Mana ve Exxon'un ülke temsilcisi Varnavas Theodossiou arasında imzalandı.

DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Katar Petrolleri ve Exxon Mobile geçtiğimiz hafta, Güney Kıbrıs ile birlikte 5 numaralı parsel olarak tabir edilen alanda hidrokarbon arama faaliyetine başlayacakları duyurulmuştu. 5 numaralı parsel, Türkiye'nin kendi kıta sahanlığı içerisinde kabul ettiği ihtilaflı alanlardan biri olarak görülüyor.

Bu gelişme üzerine Dışişleri'nden bir açıklama yapılmış, doğrudan Katar'ı hedef almayan açıklamada, "Söz konusu ruhsat sahasının bir bölümü Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Türkiye, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla fırsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC'nin haklarını kararlılıkla savunmaya devam edecektir." ifadelerine yer verilmişti.

Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı Katar ziyaretinde konunun gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak ne ziyaret öncesi ne de ziyaretten sonra Erdoğan'dan konuyla ilgili kayda değer bir açıklama gelmedi.

Etiketler
Kıbrıs Akdeniz Doğu Akdeniz Katar