Türk lirasındaki çöküş dünya basınında: 'Türk trajedisi ve Erdoğan'ın lira deneyi'

Türk lirasında yaşanan 'Kara Salı' dünya basınında da kendine geniş yer buldu. Financial Times, 'Türk trajedisi' başlığını kullanırken, Bloomberg 'Erdoğan'ın lira deneyi' ifadelerine yer verdi

Türk lirasındaki çöküş dünya basınında: 'Türk trajedisi ve Erdoğan'ın lira deneyi'

GERÇEK GÜNDEM

Türk lirasının dolar ve euro karşısında sadece bir günde yüzde 15'e varan kayıplar yaşaması dünya basınının gündeminde de kendisine yer buldu.

Birçok uluslararası yayın organı düşüşü Erdoğan'ın faiz politikalarıyla bağlantılı olarak aktarırken, Financial Times gazetesinde Robert Armstrong imzasıyla yayınlanan köşe yazısı 'Türk Trajedisi' başlığıyla okuyucularla buluştu.

"Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranlarını düşürmenin Türk lirasının değerini korumaya yardım edeceğini ve enflasyonu kontrol etmeyi sağlayacağını düşünüyor. Ama yanılıyor" ifadeleri kullanılan yazıda "Türkler için durum umutsuz ve mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor" denildi.

"HERKES ANKARA'NIN POLİTİKALARININ NE KADAR KÖTÜ OLDUĞUNU BİLİYOR"

Lirada yaşanan krizin diğer pazarlara sıçrama olasılığına değinilen yazıdan bunun çok mümkün görünmediği belirtilerek, "Türkiye'deki kaos yatırımcılarda diğer pazarlarda da kriz yaşanması endişesi yaratması olası değil, çünkü herkes Ankara'nın kendine has politikalarının ne kadar kötü olduğunu biliyor ve herkes Türk lirasının ne kadar kırılgan olduğunun farkında" ifadelerine yer verildi.

DELİCE PARA POLİTİKALARI, iPHONE, LİRA DENEYİ

Liradaki değer kaybını gündemine taşıyan bir diğer yayın organı CNBC ise Türkiye'de artan fiyatlara ve değer kaybına dikkat çekerek, "Liranın durumu delice ama bu delice uygulanan para politikalarının bir yansıması" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından Kathimerini'de yer alan yazıda ise, "Liranın çöküşünden sonra Türkler, iPhone ve diğer elektronikleri alamıyor" denildi.

Bloomberg ise liranın değer kaybını Erdoğan'ın faiz politikası üzerinden görerek, "Erdoğan'ın lira deneyi Türkiye üzerindeki gücünü test ediyor" başlığıyla okuyucularına sundu. Yazıda Erdoğan'ın değersiz paranın enflasyonu yavaşlatacağı yönündeki fikrinin ana akım birçok ekonomist tarafından kabul edilmediğine dikkat çekildi.

Alman kamu yayıncısı Deustche Welle ise Türk lirasındaki keskin düşüşün Ankara ve İstanbul'da gösterilere neden olduğunu ve birçok kişinin ekonomik durum nedeniyle suçladığı hükümeti istifaya davet ettiğini okuyucularına duyurdu.

Etiketler
Türk Lirası Financial Times