İngiliz hükümeti geri adım attı, WikiLeaks kurucusuna evlenme izni çıktı

Bir süredir Londra'da tutuklu bulunan WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın 5 yıllık nişanlısı Stella Moris ile cezaevinde evlenmesine izin verildi

İngiliz hükümeti geri adım attı, WikiLeaks kurucusuna evlenme izni çıktı

GERÇEK GÜNDEM

İngiltere'de tutuklu bulunan Wikileaks kurucusu Julian Assange'a cezaevinde evlenme izni verildiği açıklandı.

Çocuklarının annesi avukat Stella Moris, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İyi haber: Britanya hükümeti mühletin dolmasına 24 saat kala geri adım attı. Artık Julian'la Belmarsh hapisanesinde evlenme iznimiz var. Rahatladım ama evlilikle ilgili temel hakkımıza yasadışı müdahaleyi durdurmak için yasal eyleme ihtiyaç olmasından ötürü hala kızgınım" ifadelerini kullandı.

5 yıldır nişanlı olan Assange ile Moris, Mayıs ayında cezaevinde evlenebilmek için yetkili kurumlara başvuru yapmıştı.

Wikileaks'ten yapılan açıklamada, çiftin evlenmeleri engellenmeye çalışıldığı için yasal yollara başvurduğu belirtildi.

Cezaevleri sözcülüğü ise Assange'ın başvurusunun normal bir şekilde işleme alınarak değerlendirildiğini ve diğer mahkumlara uygulanan prosedürden farklı bir süreç işlemediğini söyledi.

2010 yılında ABD'nin Afganistan ve Irak'ta işlediği savaş suçları dahil 500 binden fazla gizli belgeyi yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'a ABD hükümeti tarafından toplam 175 yıla kadar hapis cezası istemiyle 18 farklı suçlama yöneltilmişti.

50 yaşındaki Assange, iade sürecinden kaçınmak için 7 yılını Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşayarak geçirirken, 2019 yılında İngiltere güvenlik birimlerince tutuklanmıştı.

Assange'ın İngiltere'deki ABD'ye iade davası ise hala devam ediyor.

Etiketler
Cezaevi Londra