Cinsiyetçi bikini eleştirileri sonrası hentbol federasyonundan geri adım

Norveç milli kadın plaj hentbolu takımına 'bikini cezası' veren Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) eleştiriler üzerine geri adım atarak kıyafet yönetmeliğini değiştirdi.

Cinsiyetçi bikini eleştirileri sonrası hentbol federasyonundan geri adım

IHF, kadın sporcuların "sıkı, kısa, dar kıyafetler giymelerini” şart koşan plaj hentboluyla ilgili yeni düzenleme yaptı. Buna göre kadın sporcular bikini altı ve büstiyer üstler yerine bisiklet şortları (dar şort) ve kolsuz atlet tarzında giyebilecek. Erkek sporcular ise müsabakalara “çok bol olmadan” dizlerinin 10 cm yukarısına kadar normal şortla çıkabiliyor.

Avrupa Hentbol Federasyonu'nun (EHF), Bulgaristan'daki Euro 21 turnuvasında, erkek meslektaşları gibi şort giydiği için Norveç kadın plaj hentbolu takımına 1.500 Euro para cezası verdiği temmuz ayından bu yana, konu tartışılıyordu. O dönem EHF, şortları “uygunsuz giysiler” olarak tanımladı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği örgütü Collective Shout, uygulamaya karşı 61 bin imza toplayan Norveç merkezli Avustralyalı aktivist Talitha Stone'un bir kampanyasını destekledi.

Guardian'ın haberinde Stone'un, “Umarım bu, sporda kadın ve kızların cinsiyetçiliğinin ve nesneleştirilmesinin sonunun başlangıcıdır. Gelecekte tüm kadınlar ve kızlar, gardırop arızaları ve cinsel taciz korkusu olmadan spora katılmakta özgür olacaklar." dediği aktarıldı.

(EURONEWS)

Etiketler
Norveç Bolu