ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı Colin Powell hayatını kaybetti

ABD'de Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığına getirilen ilk siyah olan Colin Powell, Covid-19'dan kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle 84 yaşında hayatını kaybetti.

ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı Colin Powell hayatını kaybetti

ABD'nin ilk siyah Dışişleri Bakanı Colin Powell, Covid-19 kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ailesi, 84 yaşındaki Powell'ın ölümünü sosyal medya üzerinden duyurdu.

Facebook'ta yapılan paylaşımda, "Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı General Colin L. Powell, Covid-19 komplikasyonları nedeniyle bu sabah vefat etti. Olağanüstü ve sevgi dolu bir eş, baba, büyükbaba ve büyük bir ABD'yi kaybettik" ifadelerine yer verildi.

Powell'ın Covid-19'a karşı iki doz aşı vurulduğu da belirtildi.

COLIN POWELL KİMDİR?

Powell, Körfez Savaşı'na denk gelen 1989-93 arasında ABD Genelkurmay Başkanı ve Irak işgaline denk gelen 2001-05 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Baba George Bush'un başkanlığı dönemindeki genelkurmay başkanlığı sırasında Panama'ya yönelik ABD işgalinin (1989) ve Körfez Savaşı'yla ilgili Çöl Kalkanı ve Çöl Fırtınası harekatlarının (1991) planlanmasında önemli rol oynayan Powell, yine de uluslararası krizlerde askeri müdahaleyi son seçenek olarak savunması nedeniyle 'The Reluctant Warrior' (Gönülsüz Savaşçı) lakabını aldı.

Powell, Irak savaşı öncesinde 5 Şubat 2003 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, George W. Bush yönetiminin, Irak’ta kitle imha silahları bulunduğu gerekçesiyle Saddam Hüseyin’in dünya için ciddi bir tehlike oluşturduğu iddiasını anlattığı tartışmalı konuşmasıyla hatırlanıyor.

BMGK'DA YAPTIĞI KONUŞMANIN YAŞAMINDA BİR LEKE OLARAK KALACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

5 Şubat 2003 tarihinde BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'ın kitle imha silahlarına dair dosyasının sunumunu yaptı. Bu sunumun üzerine Bush yönetimiyle ters düşen Powell, 15 Kasım 2004'te istifa etti.

Powell daha sonra yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nde o gün yaptığı sunumun doğru olmayan bilgiler ve Bush yönetiminde görevli başka kişiler tarafından sağlanan çarpıtılmış istihbaratla dolu olduğunu kabul etti ve söz konusu konuşmayı, 'sicilinin her zaman bir parçası olacak kara bir leke' olarak tanımladı.