Auschwitz'i kurtaran son Kızıl Ordu askeri yaşamını yitirdi

Auschwitz-Birkenau kampında, Naziler tarafından alıkonulan esirlerin kurtarılmasına yardım eden Kızıl Ordu askeri David Dushman, 98 yaşında yaşamını yitirdi.

Auschwitz'i kurtaran son Kızıl Ordu askeri yaşamını yitirdi

İkinci Dünya Savaşı'nın en ağır insan hakları ihlallerine sahne olan Auschwitz-Birkenau kampında, Naziler tarafından alıkonulan esirlerin kurtarılmasına yardım eden Sovyet askeri David Dushman, 98 yaşında yaşamını yitirdi.

Münih ve Yukarı Bavyera'daki Yahudi cemaatinin başkanı Charlotte Knobloch, 'Auschwitz kahramanı' Dushman'ın sayısız hayat kurtardığını söylerken,"O, yaşananları kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatabilecek en son kişilerden biriydi" ifadelerini kullandı.

''HER YERDE İSKELETLER GÖRDÜK''

Kızıl Ordu birliğiyle beraber Nazi işgali altındaki Polonya'ya giden Dushman, 27 Ocak 1945'te Auschwitz'in elektrikli tellerini T-34 Sovyet tankıyla ezmiş, 1 milyondan fazla Yahudi'nin öldürüldüğü düşünülen kampın özgürleştirilmesine yardım etmişti.

Geçtiğimiz yıllarda Sueddeutsche gazetesine verdiği röportajda o günü anlatan Dushman, "Auschwitz hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyorduk. Ama her yerde iskeletler gördük" demişti.

Dushman, ancak savaşın bitiminden sonra vahşetin boyutunu öğrendiğini anlatmıştı. Dushman, 12 bin kişilik Kızıl Ordu birliğinden sağ kalan 69 asker arasındaydı. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, uluslararası bir eskrimci olarak antrenörlük kariyerini sürdürdü.

Etiketler
Naziler Ordu Nazi