İtalya'da Başbakan Mario Draghi yeni hükümeti kurdu

İtalya'da hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Mario Draghi, 23 kişilik kabine listesini açıkladı. Draghi'nin bakanlar kurulunda siyasilerin yanı sıra bazı teknokrat isimler de görev alacak.

İtalya'da Başbakan Mario Draghi yeni hükümeti kurdu

İtalya'da yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen ve Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından resmi olarak başbakanlık görevine getirilen Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkanı Mario Draghi, 67'nci hükümette yer alacak bakanları açıkladı.

Ülkede Giuseppe Conte'nin liderlik ettiği koalisyon hükümetinin ocak ayında bozulmasının ardından Başbakan Draghi, siyasi partiler, sendikalar ve iş dünyasıyla yaklaşık 10 gün süren istişarelerin ardından bu akşam Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'ye giderek geniş katılımlı bakanlar kurulu listesini sundu.

Mattarella'nın kabinede yer alacak isimleri onaylamasının ardından Draghi, 23 kişilik kabine listesini açıkladı.

Buna göre Draghi'nin kabinesinde parlamentoda kendisine destek vereceğini açıklayan Beş Yıldız Hareketi'nden (M5S) dört, Demokratik Parti’den (PD) üç, Lig Partisi'nden (Lega) üç, Forza Italia'dan (FI) üç, Italia Viva'dan (Iv) bir, Özgürler ve Eşitler'den (LeU) bir bakan olmak üzere toplam 15 siyasi bakan ile sekiz teknokrat bakan görev yapacak. 23 kişilik kabinede yalnızca sekiz kadın bakan yer alacak.

İkinci Conte hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapan Luigi Di Maio, Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, Sağlık Bakanı Roberto Speranza, Kültür Bakanı Dario Franceschini, Draghi hükümetinde de yerlerini korudu.

Draghi, Ekonomi Bakanlığı'na basında 'kendisine sadık' olarak nitelenen İtalya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Daniele Franco'yu, Eğitim Bakanlığı'na Patrizio Bianchi'yi, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na ise ırkçı Lig Partisi’nin 'iki numarası' Giancarlo Giorgetti'yi getirdi.

Mario Draghi, Tarım Bakanlığı'na M5S’in önemli isimlerinden Stefano Patuanelli'yi, Çalışma Bakanlığı'na PD’den Andrea Orlando'yu, Kamu Yönetimi Bakanlığı'na da FI Partisi'nin önemli isimlerinden Renato Brunetta'yı atadı.

KABİNEDEKİ TEKNOKRAT BAKANLAR

Draghi, kabinesinde bazı yeni teknokrat isimlere yer verirken Adalet Bakanlığı'na Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanı Marta Cartabia'yı, Ulaştırma Bakanlığı'na Enrico Giovannini'yi, yeni oluşturulan Dijital Dönüşüm ve İnovasyon Bakanlığı'na da Vittorio Colao'yu getirdi.

Başbakan Draghi ve kabinesindeki bakanlar, yarın cumhurbaşkanlığında yemin ederek görevlerine başlayacak. Draghi hükümeti, gelecek hafta içinde parlamentonun üst kanadı Senato ve alt kanat Temsilciler Meclisi'nde güvenoyu arayacak.

Draghi hükümetinin, parlamentoda kendisini destekleyen siyasi partilerin sandalye sayısı itibarıyla zorlanmadan güvenoyu alarak resmen göreve başlaması bekleniyor.

Draghi liderliğindeki hükümetin önceliğinde 93 binden fazla kişinin öldüğü korona virüsü salgınıyla mücadele, aşılama çalışmalarının hızlandırılması ile Avrupa Birliği'nden gelecek 209 milyar avroluk kurtarma fonunun ülke içindeki kullanımına yönelik programın belirlenmesi gibi konular yer alacak.

İTALYA'DA HÜKÜMET KRİZİ

M5S, PD ve LeU'nun üçlü koalisyon olarak 5 Eylül 2019'da başladığı, PD'nin bölünüp içinden Iv'nin çıkmasıyla dörtlü koalisyona dönüşen 'İkinci Conte hükümeti', 13 Ocak'ta Iv'nin hükümetten ayrılmasıyla krize girmişti.

Giuseppe Conte'nin 26 Ocak'ta başbakanlıktan istifası ile derinleşen hükümet krizinde koalisyon ortakları arasında uzlaşı sağlama çabalarından sonuç alınamamıştı.

Cumhurbaşkanı Mattarella, 2 Şubat'ta yaptığı açıklamada, salgın döneminde erken seçime gitmenin ve sonrasındaki hükümet kurma çalışmalarının ülkeye olumsuz etkilerinin olacağını belirterek, yüksek profilli bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade etmiş ve Draghi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti. (AA)

Etiketler
İtalya Bakanlar Kurulu Kabine Şili