Financial Times: Yaptırımlar ABD-TSK ilişkisine zarar vermemek için incelikle dizayn edildi

The Financial Times Gazetesi'ne konuşan ABD'li bir yetkili, ABD tarafından Türkiye'ye uygulanan yaptırımların ABD-Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ilişkilerine zarar vermemesi için incelikle dizayn edildiğini söyledi.

Financial Times: Yaptırımlar ABD-TSK ilişkisine zarar vermemek için incelikle dizayn edildi

ABD'de başkanlık koltuğunu kaybeden Donald Trump'ın yerine seçilen Joe Biden daha göreve başlamadan, iki ülke arasında yaptırım krizi çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da güçlü destek verdiği ve ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yer alan yaptırımların aslında TSK'ye en az zarar verecek şekilde tasarlandığı kaydedildi.

ABD, CAATSA kapsamında Türkiye'ye sınırlı bir şekilde yaptırım uygulama kararı aldı. Yaptırımın detaylarını bilen ABD'li bir yetkili Financial Times'a açıklama yaptı ve "Yaptırımlar ABD ve Türkiye ordusunun ilişkisine zarar vermemek için incelikle tasarlandı" dedi.

Yaptırımlar, Savunma Sanayi Başkanı Başkanı İsmail Demir ile birlikte üç yetkilinin varlıklarını dondurma, vize yasağı getirmesi şeklinde tasarlanırken, içerik 'hafif yaptırım' yorumlarına neden oldu.

FT'ye konuşan ABD'li bir yetkili ise, "Yaptırımlar ABD ve Türkiye ordularının bağlarına zarar vermekten kaçınmak için incelikle tasarlandı" ifadelerini kullandı.

Gazete, yaptırımlar ağır olmasa bile NATO üyesi de olan Türkiye'ye zarar verme ihtimaline dikkat çekti ve, bu durumun Türk savunma endüstrisini etkileyebileceğini kaydetti.

Yaptırım kararı sonrasında Pentagon bir açıklama yayınladı. Pentagon, “Türkiye önemli ve değerli bir NATO müttefikimiz fakat bu sorun ikili ilişkilerin gelişmesi için çok büyük bir bariyer oluyor” açıklamasını yaptı. Financial Times, “Yaptırımlar göreceli olarak hafif olsa da ABD’nin NATO müttefikine uyguladığı yaptırım kararı Türkiye ile geleneksel batı partnerleri arasındaki gerilimi gözler önüne seriyor” ifadesini kullandı.

Etiketler
TSK Silah Türkiye Zarar Financial Times