Halk hükümete öfkeli: Normalleşme istemiyoruz

Sudan'da halk ekonomik kriz koşullarına ve geçiş hükümetinin İsrail'le normalleşme adımlarına tepki gösterdi. Hartum'da polis şiddeti sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Halk hükümete öfkeli: Normalleşme istemiyoruz

Sudan'da halk ekonomik kriz koşullarına ve geçiş hükümetinin İsrail'le normalleşme adımlarına tepki gösterdi. Hartum'da polis şiddeti sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Sudan'da geçen hafta isyancı silahlı gruplarla nihai barış anlaşması imzalayan hükümet bu kez ekonomik kriz koşulları ve İsrail'le normalleşme adımları nedeniyle halkın öfkesine neden oldu.

Ülke genelinde günde altı ila yedi saat süren elektrik kesintileri yaşanırken halk, “Un nerede", "Yakıt nerede" sloganlarıyla eylem düzenlerken ABD ile yapılan tazminat anlaşmasına ve İsrail'le normalleşme adımlarına da tepki gösterdi.

Başkent Hartum başta olmak üzere ülke genelinde devam eden protestolara Abdullah Hamduk başbakanlığındaki hükümet müdahale emri verdi. Bağımsız Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, Hartum'da polisin gerçek mermi kullanması sonucu bir eylemcinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin yaralandığını duyurdu. Bahri ve Umdurman kentlerindedüzenlenen eylemlerde de polis müdahalesi yaşandığını duyuran Komite, "Devrimin gidişatının düzeltilmesi talebiyle sokaklara çıkan kalabalık, iktidarın küstahça ve orantısız şiddetiyle karşılaştı" açıklaması yaptı.

ŞİDDETE TEPKİ

Eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarını sona erdiren protestolara liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri de uygulanan polis şiddetine karşı açıklama yaptı. Açıklamada, "Halk, hayat pahalılığını, ekmek, ilaç, yakıt gibi temel tüketim maddelerinin yetersizliğini protesto için sokağa çıkarken geçiş hükümetin ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkına saygı duymuyor" denildi.

ABD'nin tehditleri normalleşmeye itti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’le yapılan normalleşme anlaşmasının ardından sıradaki ülkenin Sudan olduğunu duyurdu. Haberde, İsrailli bir heyetin özel bir jetle başkent Hartum’a gittiği ve hükümet yetkilileriyle görüştüğü aktarıldı. ABD’nin ‘terörü destekleyen ülkeler’ listesinden çıkarma karşılığında İsrail’le normalleşmesini istediği Sudan hükümeti ise haberle ilgili sessizliğini korudu. İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, dün İsrail’in Kanal 13 televizyonuna yaptığı açıklamada, “Sudan ile normalleşmeye çok yakınız” dedi.

Etiketler
İsrail Ekonomik kriz Polis Polis şiddeti