Türkiye ile Rusya arasında Humeymim gerilimi... Kalın: Lavrov'un açıklamaları gerçeği yansıtmıyor

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya tarafının Suriye'nin Humeymim kentinde gözlem noktalarının arkasından terörist saldırıları olduğu yönündeki açıklamalarına yanıt verdi.

Türkiye ile Rusya arasında Humeymim gerilimi... Kalın: Lavrov'un açıklamaları gerçeği yansıtmıyor

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İdlib'te 'gözlem noktalarının arkasında teröristlerin saldırdığı' yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Kalın, Lavrov'un ifadelerine, "Sahadaki gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan açıklamalardır" dedi.

Kalın, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz bunları geçen hafta gelen Rus heyetiyle de haritalar üzerinde açık ve net bir şekilde konuştuk. Belli ki sayın bakana eksik ya da yanlış bilgi verilmektedir. Onların iddiası özellikle Humeymim’de bulunan Rus askeri üslerine dönük saldırıların olduğu şeklinde. Bize bir takım rakamlar veriyorlar. Biz onlara iki tane temel soru soruyoruz. Bu saldırılarda ölen var mı? Yok. Bu saldırılar eğer Humeymim bölgesine geliyorsa siz neden Halep’in doğusunda ve hemen Halep’in güneyinde bu kadar büyük askeri operasyon yapıyorsunuz. Haritayı bir an zihninizde canlandırın lütfen. Humeymim, İdlib’in güneybatısında. Bizim kuşatma altına alınan taciz ateşine maruz kalan askeri gözlem noktalarımız ise İdlib’in güneydoğusunda. Arada çok büyük mesafe var. Ve rejimin son 6-8 aydır devam eden askeri harekatının çok büyük bir kısmı da Humeymim bölgesinde yani İdlib’in güneybatısında değil, İdlib’in güneydoğusunda, özellikle de kuzeye doğru Halep bölgesinde gerçekleşiyor. Buradan herhangi bir Humeymim’e saldırı söz konusu değil. Bunu bir bahane olarak kullandıkları çok açık anlaşılıyor. Biz bunu daha önce de kendilerine söyledik. Bu konuda uyarılarımızı yaptık. Oradaki durumun korunması için Soçi mutabakatına derhal geri dönülmesi gerekiyor. Biz askeri gözlem noktalarımızı bulundukları yerlerde muhafaza etmeye devam edeceğiz. Onları sevkiyat ile, tahkimat ile güçlendirmeye de devam edeceğiz. Burada teröristlerin korunması, teröristlerin bizim askeri gözlem noktalarımızı kullanarak Rus güçlerine bir saldırı yapması söz konusu değildir. Oradaki harekat, rejimin yaptığı bu ihlaller, sadece ve sadece daha fazla grupların radikalleşmesine, radikal olanların terörize olmasına hizmet edecektir. Bu gerçeği de gözden kaçırmasınlar. Bütün dünya orada olan biteni açık ve net bir şekilde görüyor."

Etiketler
İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Rusya Saldırı