Parlamento'dan anlaşmasız Brexit'e ret! Erken seçim gündemde

Avam Kamarası'ndaki ilk oylamada milletvekilleri anlaşmasız Brexit'in engellenmesini onayladı.

Parlamento'dan anlaşmasız Brexit'e ret! Erken seçim gündemde

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliğine seçilerek başbakanlık koltuğuna oturan Boris Johnson'ın (BoJo) 31 Ekim'de ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit), yani gerekirse AB ile anlaşmaya varmaksızın Brexit dayatması ve bunun için parlamentoyu devredışı bırakmaya kalkmasına milletvekileri isyan etti.

Avam Kamarası'ndaki oylamada milletvekilleri anlaşmasız Brexit'in engellenmesine yönelik yasal düzenlemeyi destekledi.

Yasal düzenleme, parlamentodaki ilk okumada, anamuhalefetteki İşçi Partisi vekillerine iktidardaki Muhafazakar Parti'nin anlaşmasız Brexit karşıtı vekillerinin eşlik etmesiyle geçti.

Anlaşmasız Brexit'in engellenmesine, 300'e karşı 329 oy çıktı. Ardından değişiklik tekliflerinin görüşülmesi, ikinci okuma ve oylamaya geçildi.

Bu süreç tamamlandığında, Başbakan Johnson 31 Ekim'e dek AB ile anlaşmaya varamazsa Brexit sürecinin uzatılmasını talep etmek zorunda kalacak.

Ancak BoJo, anlaşmasız Brexit'in yasalaşması halinde erken seçim için parlamento oylaması talep edeceğini belirtmişti.

Ateşli Brexit savunucusu başbakan, 31 Ekim'den önce, yani 15 Ekim'de erken seçim düzenleyerek halkın desteğiyle anlaşmasız Brexit gerçekleştirme peşinde.

İşçi Partisi vekilleri, isyankar Muhafazakar Parti vekilleri ve Liberal Demokrat Parti vekillerinin bunu önlemek için parlamentodan erken seçim için kasım ayı için tarih çıkarması gerekiyor.

Bugünkü oylama süreci hükümet için üst üste ikinci yenilgi oldu.

Dün Avam Kamarası'nda bugünkü parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301'e karşı 328 oyla kabul edilmişti.

Mağlup BoJo, 15 Ekim'de erken seçimi kabul etmediği için anamuhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn için 'muhallebi çocuğu' nitelemesini yaptı.

Ancak normalde 2022'ye dek genel seçim yapılmaması gerekiyor. BoJo'nun 15 Ekim'de erken seçim kararı çıkarmak için parlamentonun üçte iki çoğunluğuna ihtiyacı var.

Etiketler
Brexit Erken Seçim Seçim