NYT'de Donald Trump krizi: Başlık değiştirmek zorunda kaldılar

New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkedeki silahlı saldırılara ilişkin konuşmasını olumlu bir başlıkla verince tepki çekti.

NYT'de Donald Trump krizi: Başlık değiştirmek zorunda kaldılar

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 30’dan fazla kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırılarla ilgili konuşmasını olumlu bir manşetle verince sosyal medyadan eleştiri yağmuruna tutuldu.

Gazete, birçokları tarafından göçmen karşıtı tutumu nedeniyle saldırıları dolaylı olarak tetiklemekle suçlanan Trump hakkındaki manşetini tepkiler üzerine değiştirdi; ikinci baskıya başka başlık koydu.

ABD Başkanı’nın ateşli silahlarla düzenlenen katliamlara dair açıklamasını “Trump ırkçılığa karşı birlik talep etti” manşetiyle veren NYT, özellikle sosyal medyada tepki çekti.

Veriye dayalı haber ve analiz veren ‘FiveThirtyEight’ sitesi ve hesabını yöneten istatistik uzmanı Nate Silver, başsayfayı “Yarının NYT nüshası” diye Twitter’da paylaşıp “Ben olayı ‘Trump ırkçılığa karşı birlik talep etti’ diye tanımlar mıydım, emin değilim” diye yazdı.

Nate Silver’ın paylaşımı binlerce kez retweet edilirken, Trump muhalifi sosyal medya kullanıcıları gazeteye tepki yağdırdı. Bunun üzerine değişikliğe giden NYT, ikinci baskıya “Nefreti lanetledi ama silahları değil” manşetini attı.

The Washington Post gazetesinin konuştuğu NYT sözcüsü “Başlık kötüydü ve ikinci baskı için değiştirildi” dedi.

NYT'de Donald Trump krizi: Başlık değiştirmek zorunda kaldılar - Resim : 1

ABONELİĞİ İPTAL TEHDİDİ

Demokrat Parti’nin 2020 seçimi için başkan aday adayları dahil önde gelen isimleri de NYT’yi yerden yere vurmak için adeta sıraya girdi. NYT, Trump’ın teleprompterdan okuduğu konuşmayı çarpıtarak vermekle suçlanırken, bazı okurlar aboneliği iptal etmekle tehdit etti.

‘TWİTTER ÇETESİ KOSKOCA TIMES’A MANŞET DEĞİŞTİRTTİ’

Diğer yandan Demokrat Partili eski Başkan Bill Clinton ile başkan adayı eşi Hillary Clinton’ın danışmanlığını yapmış kamuoyu yoklama uzmanı Mark Penn, Twitter’dan şu tepkiyi verdi:

“Twitter’da bir çetenin New York Times’e manşet değiştirttiği gün bu gazete tamamen bitmiş ve yerini 1984’ün Gerçek Bakanlığı’nın yeni bir türü almış demektir. Artık haber, insanlar ne diyorsa o olmuş.”

TRUMP: İLKİ DOĞRU BETİMLEMEYDİ

Sosyal medyadan gelen tepkiler ve siyasilerin de yorumları üzerine Trump Twitter hesabı üzerinden şu paylaşımı yaptı:

“Başarısız New York Times’ın ilk manşetindeki ‘Trump ırkçılığa karşı birlik talep etti’, doğru betimlemeydi, ama Radikal Sol Demokratların tümüyle çıldırması üzerine hemen ‘Nefreti lanetledi ama silahları değil’ diye değiştirildi! Sahte Haber – Karşı karşıya kaldığımız işte bu…”

Mark Penn’in Fox News’daki Tucker Carlson’ın programında sarf ettiği “Bu gazetecilikte hayrete düşüren bir gelişme. Daha önce böyle bir şey olduğunu hiç görmedim, daha önce böyle bir şey hiç görmedim! Bugün gazetecilik dedikleri bu mudur? Bence değil” sözlerini de alıntılayan Trump “Üç yıldan sonra neredeyse Times’dan iyi bir manşet kapacaktım!” yorumunu da ekledi.

Etiketler
Donald Trump Saldırı Silah New York New York Times