Uzman isim anlattı: Mutlu seksin ömrü ne kadar?

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı İrem Hattat, ilişkilerde mutlu seksin ömrünün bir yıl olduğunu söyledi.

Uzman isim anlattı: Mutlu seksin ömrü ne kadar?

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı, Aile Danışmanı İrem Hattat cinsellik konusunda yaşanan problemlerle ilgili olarak Posta gazetesi yazarı Mehmet Coşkundeniz'e açıklamalarda bulundu.

Hattat, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde çiftlerin cinsel anlamda birbirinden uzaklaşıp uzaklaşmadığı yönündeki soruya "Pandemi sırasında cinsel heyecanı kaybettiğinden, cinsel zevkteki düşüşten, cinsel ilişki sıklığının ve erotik çekimin azalmasından yakınan çok sayıda çift var. Kısacası cinsel hayatları sorunlu olan çiftlerin sayısı, cinsellikte mutlu olanları geçti" dedi.

Sekssiz evliliklerde büyük artış olduğunu dile getiren Hattat, "Yapılan araştırmalar, her beş çiftten birinin aseksüel evlilik yaşadığını gösteriyor. Çiftler utanma duygularından, iletişimsizlikten, hangi doktora başvuracağını bilmedikleri için sorunu kabul eder hale geliyorlar. Aslında sekssiz evlilik tercih değil, zorlama bir kabullenme. Kardeş kardeş bu sorunla yaşıyorlar" ifadesini kullandı.

'VAKİTSİZLİK VE GÜNLÜK SORUNLARIN DA ETKİSİ VAR'

Hattat, Coşkundeniz'in "Ortada bir sorun olduğunu çiftler nasıl anlamalı?" şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi:

"Kadınlarda cinsel isteksizlik, uyarılma sorunu, orgazm, cinsel ağrı; erkeklerde isteksizlik, sertleşme sorunu, boşalma problemleri gibi sorunlar ortaya çıktığında çift, cinsel anlamda birbirinden uzaklaşıyor. Vakitsizlik ve günlük sorunların da etkisi var. Seks sonrası çiftlerde dokunma, öpüşme ve diğer fiziksel yakınlaşmalar son buluyor. Eşler birbirlerinden duygusal olarak uzaklaşıyor.

'ÇOK STRESLİ, ÇOK ÇALIŞIYOR GİBİ BAHANELER BULUYOR'

Genellikle eşlerden biri sorunu geçici bir durum gibi algılıyor. 'Çok stresli, çok çalışıyor' gibi bahaneler buluyor. Ama bir süre sonra öyle olmadığını görünce huzursuzluk duymaya başlıyor. Evlilik mekanik bir hal alıyor. Arkadaşlık da bitiyor. Öfke duygularıyla birlikte duygusal boşanma süreci geliyor."

'MUTLU SEKSİN ÖMRÜ BİR YIL'

"Peki, cinselliği yeniden diriltme şansı var mı?" sorusu üzerine de Hattat, "Son dönemde 25-40 yaş arası yaklaşık 3000 kişi üzerinde Almanya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, mutlu seksin ömrü bir yıl" bilgisini verdi. Devamında şunları kaydetti:

"İlişkinin başında salgıladığınız dopamin ve oksitosin gibi hormonlar sizi bir arada tutan kelepçeler gibidir. Ancak, beş-yedi yılın ardından hormonlar azalıp da bu bağlar zayıfladıkça, evliliğinizi sürekli olarak yeniden keşfetmeniz gerekiyor ve bu fikirleri eşlerimizle paylaşmamız da çok önemli."