Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan düzenlemenin iptali için dava açıldı: Yürütmeyi durdurma talebi

Türkiye Komünist Partisi, zeytinlik alanların maden sahalarına açılmasına izin veren yönetmeliğin iptali için dava açtı.

Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan düzenlemenin iptali için dava açıldı: Yürütmeyi durdurma talebi

1 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile birlikte zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerinin önünü açıldı.

Siyasi partiler, üreticiler, ekoloji örgütleri söz konusu düzenlemeye tepki gösterirken; çeşitli kentlerde protesto eylemleri de yapıldı.

DAVA AÇILDI

Son olarak ise Türkiye Komünist Partisi, söz konusu düzenlemenin iptali için dava açtı.

soL'da yer alan habere göre, doğanın sermaye tarafından sömürüsünün telafi edilemeyecek zararlara sebebiyet verdiği vurgulanırken; davanın neticelenmesine kadar geçecek sürede yürütmenin durdurulması da talep edildi.

''KAMUSAL HİZMETİN KAYNAĞI TOPLUMUN GEREKSİNİMLERİDİR''

Yönetmeliği çıkartan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na karşı açılan davada, ilgili yönetmeliğin Anayasa'ya, kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi. Zeytinlik alanların ekolojik sistemdeki yeri ve önemi vurgulanarak, kamusal hizmetin kaynağının sermayenin ihtiyaçları değil toplumun genelinin gereksinimleri olduğuna işaret edildi.

EMSAL KARARLAR HATIRLATILDI

Zeytin sahasına 3 kilometre mesafede, zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri dışında bir tesisin yapılamayacağına dair emsal Danıştay kararlarının da hatırlatıldığı dava dilekçesinde, yönetmelikle yapılan değişikliğin kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

PARTİ PROGRAMINA İŞARET EDİLDİ

Yapılan başvuruda, TKP'nin Parti Programı'nın 17.a maddesinin "Çevre ve kültür değerleri, ticari birer meta olmaktan kurtarılarak devlet tarafından korunur ve tüm toplumun kullanımına açılır" hükmüne yapılan vurgu ile TKP'nin, doğanın sömürüsüne ve talanına izin veren söz konusu yönetmeliğin iptalinde söz hakkı olduğuna işaret edildi.

Etiketler
Maden Türkiye Zeytinli