Sinop Nükleer Karşıtı Platform'dan dava öncesi dayanışma çağrısı

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne açılan dava öncesi Sinoplular ve çevrecilere dayanışma çağrısında bulundu.

Sinop Nükleer Karşıtı Platform'dan dava öncesi dayanışma çağrısı

Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santralin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne açılan davanın duruşması, 28 Mart Pazartesi günü yapılacak. Sinop Nükleer Karşıtı Platformu Dönem Sözcüsü İlker Şahin, tüm Sinoplular ve çevrecilere dayanışma çağrısında bulunarak, "Birlikte mücadele ettiğimiz arkadaşlarımızın orada olması çok önemli" dedi.

Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) Dönem Sözcüsü İlker Şahin, Sinop Nükleer Santrali ÇED raporunun iptal davasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Şahin, şöyle konuştu:

"28 Mart Pazartesi Günü Saat 10’da Samsun 3. İdare Mahkemesi'nde nükleer santraller için iptal davamız var. Bununla ilgili hazırlıklarımız devam ediyor. Bununla ilgili tüm Sinoplu vatandaşlarımızı, özellikle çevre dostu mücadelemizde birlikte olduğumuz arkadaşlarımızın orada olması bizim için çok önemli. Biz Sinopluyuz ve hep beraber Sinop’ta yaşıyoruz. Dışardan insanların Sinop’a müdahale etmesi, yaşamlarımıza müdahale etmesi ne kadar doğru olabilir? Burada yaşayanlar bizleriz. Özellikle bu yüzden ÇED’in iptal edilmesi önemli.

"NÜKLEERE KARŞI ÇIKIYORUZ"

Şu anda nükleer santralin kurulması düşünülen alanla Sinop merkezin kuş bakışı baktığınızda yaklaşık 5-6 dakikadır. Nükleer santralin açacağı radyasyon olayı 30 kilometre çapında bir alanı kapsıyor. Bu nerden baksanız çok büyük bir alanı kaplamakta. Sinop’u komple kapsıyor. Ve şöyle bir şey düşünün; nükleer bir faciaya neden olduğu takdirde, patlama veya herhangi bir şey, inşallah böyle bir şeyle karşılaşmayız ama kaçış noktamız Sinop merkezden direk nükleer santrallerin üzerine doğru. Dar bir boğaz olduğu için nükleer sanalların üzerine doğru kaçabiliriz, denize mi atlayacağız? 1986 yılında yaşanan Çernobil faciası 2011’de yaşanan Fukuşima faciası bizim için en büyük örnektir. Hatta şu anda devam eden Rusya-Ukrayna savaşında Rusya’nın Çernobil’i işgal etmesinin ardından tüm dünya ayağa kalkmışken nükleer santrallerin ne kadar zararlı bir etken olduğunu hepimiz biliyoruz. O yüzden biz nükleer santrallere karşı çıkıyoruz."

Etiketler
Sinop Samsun Ağrı Lula