Köylülerin JES zaferi!

İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin Seferihisar'a bağlı Orhanlı köyünde yapılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) projesini halk sağlığına ve doğaya zarar vereceği gerekçesiyle iptal etmesi, köyde büyük sevinç yarattı.

Köylülerin JES zaferi!

Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. firmasının JES için yürüttüğü sondaj faaliyetlerini dava açarak durduran Orhanlı köyü sakinlerinde büyük sevinç var.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, asırlık zeytin ağaçlarını korumak için dava açan ve firmanın sondaj faaliyetlerini proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir" kararını gerekçe göstererek yürüttüğünü öne süren köylüleri haklı buldu.

Bilirkişi heyetinin "Projenin yüzey ve yeraltı sularını, tarımsal ürünleri ve toprağı kirletme riski yarattığı, sondaj alanının yerinin doğru olmadığı, sondaj kuyularının yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle ağır metallerin ve çıkan gazların çevreye ve halk sağlığına zarar verebileceği" tespitlerini dikkate alan mahkeme, projenin iptaline karar verdi.

"RANTA TESLİM ETMEYİZ"

Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve 99 köylü tarafından açılan davada çıkan karar sonrası köy sakinleri, yaşadığı mutluluğu ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

Zeytincilikle uğraşan köylülerden Ali Ulvi Ener, "Zeytincilik geleneğini atalarımızdan öğrendik ve sürdürüyoruz. Sürdürmekte de kararlıyız. Yaşam hakkımızın elimizden alınmasına razı olmayacağız. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bu vadiyi rantçılara teslim etmeyeceğiz. Onlar o işten para kazanmayı umuyorlarsa biz de yaşam hakkımız için mücadele ediyoruz. Davayı kazandık. İnşallah bu dava başka projeler için de emsal oluşturur. Dedelerimizden kalan bu ağaçları çocuklarımıza, torunlarımıza bırakmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Pembe Ener ise "Burada doğduk, büyüdük, yaşıyoruz. Zeytinlerimizle iç içeyiz. Zeytin olmasa yaşayamayız. JES yapacaklar diye çok üzülmüştüm. Davayı kazandık, şimdi çok sevinçliyiz. İstemiyoruz, karşıyız. Zeytinyağı olmasa geçinemeyiz. Mahkeme haklılığımızı gösterdi. Şükür Allah'ımıza" dedi.

"ÇOCUKLARIMIZA KALSIN İSTİYORUZ"

Bir diğer yurttaş Salise Kale, şöyle konuştu:

"Köyümüzde organik sebze yetiştiriyoruz. Bunun devam etmesini istiyoruz. Nasıl bize babalarımızdan kaldıysa o şekilde çocuklarımıza da kalsın istiyoruz. Jeotermal santrali köyümüzde istemiyoruz. Zenginin daha çok zenginleşmesi için, gariban köylünün zorla kazandığı bu topraklarını jeotermale teslim etmek istemiyoruz. Bu davayı kazandık ama bu şekilde gelebilecek, zarar verecek her şeye karşıyız. Orhanlı Vadisi sadece zeytin yönünden değil, suyu havası çok güzel bir vadi. Köyde bin kişi yaşıyorsa bin kişi de göç alıyor. İş sorunu olan çocuklar bile köyümüzde iş kurabiliyor."

"MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Orhanlı'da her şeyin organik olduğunu söyleyen Belgin Çevre ise "Gelip buraya jeotermal tesisleri kurdular. Köylü olarak dava açıp kazandık, çok mutluyuz. Vadiyi tehdit eden oluşumlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Ürettiğimiz zeytin ve zeytinyağını dünyanın her yerine gönderiyoruz, göndermeye de devam edeceğiz."

SOYER VE YETİŞKİN'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin de JES projesinin iptal edilmesi nedeniyle yaşadıkları sevinci sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Tunç Soyer, "Bizi ezip geçemezler demiştik; ezemediler. Toprağımızı, suyumuzu korumak için birlikte yürüdüğümüz Orhanlı köyü sakinleri, jeotermal kaynak çalışmalarına karşı açtığı davayı kazandı" paylaşımını yaptı.

İsmail Yetişkin ise sosyal medya hesabından, "Orhanlı köyümüzde kurulması planlanan, geleceğimizi tehdit eden Jeotermal Enerji Santrali’ne karşı zafer bizim! Köy sakinleri JES çalışmalarına karşı açtığı davayı kazandı. Yaşam alanlarımızı ve yaşam haklarımızı tehlikeye atacak her projeye karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı.

(ANKA)

Etiketler
İzmir Mahkeme Zarar Seferihisar