Kirazlıyayla’nın çilesi bitmiyor: Tüm ülkeyi kapatan irade maden şirketine ‘dur’ diyemedi

Geçtiğimiz yıl Meyra Madencilik isimli Lübnanlı şirketin bölgede kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı kurmak istemesine karşı mücadele eden Kirazlıyayla köylüleri,şimdi de köyün içinden geçirdiği yüksek gerilim hattına karşı çıkıyor

Kirazlıyayla’nın çilesi bitmiyor: Tüm ülkeyi kapatan irade maden şirketine ‘dur’ diyemedi

GERÇEK GÜNDEM-SERHAT YILMAZ / Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’nün başı Lübnanlı şirket Meyra Madencilik ile dertte.

Bölgede kurşun, çinko, bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı kurmak isteyen şirket, tam bir yıl önce kolluk kuvvetinin eşliğinde ağaç kesimine başladı, ancak ağaç kesmek ile yetinmedi.

Lübnanlı şirketin çalışmaları bölgedeki yer altı sularını kirletti, köyün tek gölü olan Kamışlı Gölü’nü neredeyse yok etti.

KÖYLÜLERE BASKI

Meyra Madencilik’in söz konusu talan faaliyetlerine karşı çıkan köylüler, birçok kez jandarma müdahalesi ile karşılaştı, gözaltına alındı hatta bizzat kaymakam ve vali tarafından tehdit edildi.

ARAZİLERE EL KOYMAK İLE TEHDİT ETTİ

Haziran ayının başında direnen köylüleri görüşmeye çağıran Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, görüşmede köylüleri tehdit etti. Protestoların sürmesi halinde herkese 3’er bin lira para kesileceğini ifade eden Seyitoğlu, cezaların ödenmemesi durumunda ise ilçe tarım müdürlüğünün köylülerin arazilerine el koyacağını söyledi.

ŞİRKET İŞARET ETTİ, 9 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Yine geçtiğimiz haziran ayında maden şirketinin, flotasyon tesisinin yapıldığı bölgeye malzeme taşıyan beton mikserinin, mikserde kalan atıkları göle boşalttığı gerekçesiyle köylüler tepki gösterdi. Ardından atıkların boşalttığı göle giden köylüler, şirket yöneticileri ile tartıştı.

Yaşanan tartışmanın ardından sabah saatlerinde 9 köylü evlerinden alınarak ifadeye vermeye götürüldü.

ŞİMDİ DE YÜKSEK GERİLİM HATTI

Bir yıldır şirketin yaşam alanlarını yok eden girişimleri ile yaşayan Kirazlıyayla köylüleri, geçtiğimiz haftalarda aynı şirketin köyün tam ortasından geçirmek istediği yüksek gerilim hattı ile karşılaştı.

Tam kapanmanın 4. Gününde köye giren ekipler, jandarma ekiplerinin eşliğinde çalışmaya başladı.

Kirazlıyayla’nın çilesi bitmiyor: Tüm ülkeyi kapatan irade maden şirketine ‘dur’ diyemedi - Resim : 1

SU BORULARINI PATLATTILAR

Maden şirketinin köyün ortasından geçirmek istediği yüksek gerilim hattı çalışmaları sırasında birçok evin su borusu patladı.

Ayrıca bazı evleri su bastığı görülürken; pandeminin ortasından su kesintilerinin de yaşandığı belirtiliyor.

EVLERİNE KÖPRÜDE GEÇEREK GİREBİLİYORLAR

Köylüler kazı çalışmaları nedeniyle evlerine girebilmek için seyyar köprüleri kullanmak zorunda kalıyor:

Kirazlıyayla’nın çilesi bitmiyor: Tüm ülkeyi kapatan irade maden şirketine ‘dur’ diyemedi - Resim : 2

YANLIŞTAN DÖNÜP YANLIŞA İMZA ATMAK

Çalışmaların 6. gününde BUSKİ’nin kararı ve yurttaşların suç duyuruları sonucunda şirket elektrik hattını kanalizasyonun üzerinden geçirmekten vazgeçti.

Ancak şirket bunun yerine hattı, kanalizasyonun 1 metre yanından geçirmeye başladı. Yine borular patladı, evleri su bastı.

‘’TÜM ÜLKEYİ KAPATAN İRADE BİR ŞİRKETİ KAPATABİLİR’’

Yaşananlara ilişkin görüşlerini aldığımız Yenişehir Çevre Platformu’ndan Şafak Erdem, şirketin köy içinde çalışmaya başlamasının ardından kaymakam ile görüştüklerini ve görüşmeden tüm ülkeyi kapatan iradenin bir şirketi de kapatabileceğini söylediğini aktardı.

Köydeki birçok yurttaşın koronavirüse yakalandığı ve köylülerin hastalıkla uğraştıkları sırada şirketin çalışma başlattığını söyleyen Erdem, çalışmaların başladığı gün herkesin hasta haliyle sokaklara döküldüğünü söyledi.

‘’FİRMA, KİMSEYE ULAŞAMAYACAĞIMIZI BİLİYORDU’’

Erdem ayrıca şirketin tam kapanmada resmi makamlarının harekete geçemeyeceğini bildiğini belirterek, ‘’Firma, tam kapanmada kimseye ulaşamayacağımızı biliyordu. Ne yaptıklarını tam bilmiyoruz. Bütün görüntüleri fotoğrafları aldık. Dava devam edecek. Elektrik hattı çalışmalarını doğru mu yapıldı kısmını inceleyeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Etiketler
Lübnan Maden