Ormanlık alana taş ocağı kuruldu: Mahalleliden 'fidanlı' eylem

Ormanlık alan ve tarihi eserlerin yer aldığı bölgeye taş ocağı şantiyesi kurulması üzerine alanın girişine fidan diken köylüler büyükşehir belediyesine tepki gösterdi.

Ormanlık alana taş ocağı kuruldu: Mahalleliden 'fidanlı' eylem

Samsun'un Kavak ilçesinde büyükşehir belediyesi tarafından kurulan taş ocağı şantiyesi Bekdemir mahallesinde yaşayanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Mahalleli kurulan şantiyenin önünde siyasi parti temsilcilerinin de katılımı ile fidan dikme eylemi yaptı ve tesisin kaldırılmasını istedi.

'ÇED RAPORU ALINMADI' İDDİASI

Gazete Duvar'dan Haydar Öztürk'ün haberine göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi taş ocağı ile ilgili çalışmalarına ara vermeden devam ederken, köylüler bölgedeki tarihi kalıntıların yok edildiğini, projenin ÇED raporu alınmadan araziler üzerine yapıldığını ileri sürdü.

Basın açıklamasına, CHP Kavak İlçe Başkanı Şakir Altun, İYİ Parti İlçe Başkanı Sefer Kırış, Asarcık, CHP İlçe Başkanı Cemal Baskın, İYİ Parti Kadın Politikaları İl Başkan Yardımcısı Saydam Bayram, Bekdemir Köy Muhtarı Şaban Avcı, Bekdemir Mahallesi Yukarı Bekdemir Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kavak Aşağı Bekdemir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kavak Bekdemir Mahallesi Dağardı Sokağı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanları ve yöre sakinleri katıldı.

'BURADA DOĞA KATLEDİLİYOR'

CHP Kavak İlçe Başkanı Şakir Altun, "Yöre halkı hiçe sayılmamalı. 'ÇED raporu' diye bir firmadan alınan rapor geçerli sayılamaz. CHP'li milletvekillerine sesleniyorum, kimliğinde Cumhuriyet Halk Partisi yazan herkes Kavak Bekdemir'in yanında olmak zorunda. Burada doğa katlediliyor. Buradaki vatandaşların sesini duyun" diye konuştu.

'5 KÖY DOĞASIYLA YOK OLACAK'

İYİ Parti Kavak İlçe Başkanı Sefer Kırış, "İlçede bulunan 5 köyümüz doğasıyla beraber yok olacak. Güzel köyümüz daha farklı şekilde kullanılıp turizme kazandırılmalı. Yeniden görüşülüp ortak bir karar alınmalı. Bu yanlıştan vazgeçilmeli. İYİ Parti teşkilatı olarak Bekdemir halkının sonuna kadar yanındayız" dedi.

YUSUF ZİYA YILMAZ DÖNEMİNDE İPTAL EDİLMİŞTİ

Bölgede kale kalıntıları olduğunu söyleyen CHP Asarcık İlçe Başkanı Cemal Baskın ise, "Önceki Başkan Yusuf Ziya Yılmaz döneminde kurulması planlanan bu taş ocağı, köylünün istememesi üzerine iptal edilmişti. Mevcut Başkan Mustafa Demir'in yeniden devreye sokmasına anlam veremedik. Tarihi yok etmek kimsenin hakkı değildir" açıklamasında bulundu.

'ÇED RAPORU BAŞKA FİRMAYA AİT'

İYİ Parti Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Saydam Bayram da, "Taş ocakları bu ülkeye lazım. Ama ÇED raporları alınmadan ya da bu raporlar gözardı edilerek 'devlet arazisi bizimdir' diyerek üstüne çökerek ya da milletin tapulu arazisinin üstüne koyarak taş ocağı değil, hiç bir şey yapılamaz. Tozu pisliği milletin yutmasına ya da suyunun kirlenmesine reva görmek insanlık değildir" dedi.