Denizli Avdan Termik Santral Projesi: 'Durdurmak yetmez, iptal edilmeli'

AKP Denizli Milletvekilleri ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde 300 MW’lık termik santral projesinin durdurulduğunu açıkladı.

Denizli Avdan Termik Santral Projesi: 'Durdurmak yetmez, iptal edilmeli'

AKP Denizli Milletvekilleri ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde 300 MW’lık termik santral projesinin durdurulduğunu açıkladı.

Proje, kamuoyunda su kaynakları, tarım alanları, yaşam alanları ve halk sağlığı üzerinden tehditler içermesi nedeniyle bölge halkı tarafından istenmiyordu. Açıklanan karar sonrası bölge halkı temkinli.

RESMİ OLARAK AÇIKLANMADIKÇA MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Termik santral projesinin durdurulduğuna dair açıklamanın henüz resmi bir açıklama niteliği taşımadığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerinde bu konuda bir duyuru olmadığının altını çizen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Çevre ve ekoloji mücadelesinde durdurma işlemleri, muhalefetin tepkisini dindirme, projeyi sümen altı etme olarak tecrübe edilmiştir. Bu nedenle, resmi kurumlarca projenin iptal edildiği, ÇED Olumsuz kararı verildiği duyurulmadıkça, resmi olarak açıklanmadıkça mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

Son olarak Karaca şunları ifade etti:

"Kimse, büyüyen doğa hakları mücadelesinin hızını kesmek için oyalayabileceklerini zannetmesin. Tavas'ta termik santral projesi iptal edilene dek biz ayaktayız, halk sağlığını hiçe sayan yanlış projelerin karşısındayız. Toplumun tüm duyarlı kesimleriyle birlikte termik konusu Denizli gündeminden tamamıyla çıkana, proje iptal edilene dek takipçisi olacağız, mücadele edeceğiz.”

YETERLİ DEĞİL

Büyük Menderes İnisiyatifi (BMİ) ise, “Bu açıklamalar sadece ‘iyi niyet’ açıklamalarıdır. Bu açıklama, bölgede yaşayanlar ve ekoloji mücadelesi veren BMİ için yeterli değildir. Avdan Kömürlü Termik Santralinin durdurulmasında iki kurum; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilidir. BMİ olarak talebimiz ekolojiye yapılan tahribatın durdurulması için, tüm proje ve çalışmaların iptalinin ilgili bakanlıklarca acilen açıklanmasıdır. 5 Haziran Dünya Çevre Günü haftasında açılacak TBMM’den ve ilgili bakanlıklardan resmî açıklama yapılıncaya kadar BMİ olarak konunun takipçisi olacağız. Avdan Kömürlü Termik Santrali’nin kurulmasına karşı olan herkesle ve her platformla dayanışmaya; havamıza, suyumuza ve toprağımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Etiketler
Denizli Osman Zolan