Mobil Oyun ve Gamification

Dijital dünyaya bağlı oyun sektörü hem mobil hem de bilgisayar kullanıcıları ile büyümeye devam etmektedir.

Mobil Oyun ve Gamification

Dijital dünyaya bağlı oyun sektörü hem mobil hem de bilgisayar kullanıcıları ile büyümeye devam etmektedir.

Her an değişim halinde olan oyunlarda teknolojinin tüm imkanları kullanılmakta, her geçen gün daha heyecan verici olmaktadır. Android ve İphone üzerinden hizmet veren firmalar mobile game Publisher in Turkey bünyesinde yer almaktadır. Mobil üzerinden oynanan oyunların ülkemizdeki temsilcileri, bu büyük sektör içerisinden dünyaya ulaşmaktadır.

Mobil oyunların da kapsam geçerliliği oldukça fazladır. Yine tüm dünya kullanıcılarının bir arada olduğu platform olduğu için hedef kitlesi de geniş olmaktadır. Genel temalar birbiri ile benzerlik gösterse de oyunun kapladığı alan ve güç seviyesi farklılık göstermektedir.

Telefonların birçok bakımdan kapasitesi daha düşük olduğu için daha hafif oyunlar tercih edilir. Böylece oyunun kullanım süresi de daha kısa olabilir. Bir anda yüksek popülariteye ulaşıp daha sonra da bir anda silinen oyunların sayısı daha yüksektir. Bunun dışında mobil oyun yayıncıları da yine büyük oranda reklam gelirlerinden kar etmektedirler.

Oyunun kullanıcı sayısı arttıkça reklam kalitesi de doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle kullanıcı kitlesinin beğenisine yönelik oyun temaları seçilir. Rekabet ve bağımlılık arttıkça oyun içi satın alma butonunun kullanılma oranı da artacak ve yine oyun yayıncısı için bir avantaj olacaktır. Son yıllara kadar gelişmiş mobil oyun yayıncıları genellikle yabancı kökenli olsa da günümüzde yerli olarak başarı kazanan oyunlarda da artış olmaktadır.

Oyun sektörünün diğer sektörleri etkilemeye başlaması ile birlikte gamification nedir sorusu da gündeme gelmeye başlamıştır. Gamification kelime olarak ‘’oyunlaştırma’’ anlamına gelmektedir. Bu terim özellikle dijital dünyanın dışında, iş sektöründe çeşitli firmalar tarafından kullanılmaktadır.

Online oyunların gerçek hayattan esinlendiği gibi, gerçek hayatta var olan bu ‘’oyunlaştırma’’ ise dijital oyunlardan esinlenmektedir. Firma hizmetinin puanlama sistemi ile oyunlaştırılması ve müşteri sürekliliğinin sağlanması olarak tanımlanabilir. Dijital sistemin avantajları da kullanılarak oldukça kullanışlı hale getirilen bu sistem özellikle büyük firmalar tarafından kullanılmaktadır. Bu stratejinin doğru kullanılması için çeşitli ajanslar da profesyonel hizmet sunmaktadır. Başarılı bir şekilde uygulandığı zaman başarılı sonuçlar elde edilmektedir.