AKP, ODTÜ'nün '.tr' yetkisini elinden aldı

Türkiye'de internetin doğduğu kurum olan ODTÜ'nün com.tr alan adı sağlama yetkisi devlete geçti. ODTÜ alan adı tahsisinden yılda 5 milyon TL gelir sağlıyordu

AKP, ODTÜ'nün '.tr' yetkisini elinden aldı

Türkiye'de internetin doğduğu kurum olan ODTÜ'nün com.tr alan adı sağlama yetkisi uzun süren çalışmalar sonrası devlete geçti. ODTÜ alan adı tahsisinden yılda 5 milyon TL'yi aşkın gelir elde ediyordu.

Türkiye'deki .tr uzantılı internet sitelerinin alan adlarının tahsis yetkisini elinde bulunduran Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin bu hakkı devlete geçti.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) beş yılı aşkın süredir com.tr alan adı yetkisinin BTK’ya geçmesi için çalışma yapıyordu.

Sözcü gazetesinin Domain Incite'ta yer alan haberden aktardığına göre, interneti düzenleyici kurum ICANN'ın kararıyla artık Bilgi Teknolojileri Kurumu com.tr alan adı tahsisinden sorumlu olacak.

ODTÜ'nün .tr alan adı hizmeti sağlamaktan yılda 5 milyon TL’den fazla gelir elde ettiği ifade ediliyordu. ODTÜ buradan elde ettiği gelirin büyük bir bölümünü alan adı tahsis çalışmalarında kullanıyordu. Dünya genelinde üniversiteler bünyesinde kurulan internet altyapısı zaman ile kamuya devrediliyor.

ODTÜ, 1991 yılından beri ICANN ile birlikte ‘com.tr’ uzantılı alan adlarını sağlayan ve bu alan adlarının tahsisini yürüten yetkili konumundaydı. ODTÜ yılda 330 binden fazla alan adı tahsisi sağlıyor.

ODTÜ’den gün içerisinde konuyla ilgili olarak bir açıklama yapılması bekleniyor.

Etiketler
Ordu Inter ODTÜ Türkiye