3D yazıcıyla roket ürettiler

Relativity Space adlı yeni bir girişim ABD'nin Cape Canaveral üssündeki 16. Fırlatma Rampasını kullanarak 3D yazıcıyla ürettiği roketini fırlatacak.

3D yazıcıyla roket ürettiler

Relativity Space adlı yeni bir girişim ABD'nin Cape Canaveral üssündeki 16. Fırlatma Rampasını kullanarak 3D yazıcıyla ürettiği roketini fırlatacak.

Bugüne dek sadece SpaceX, United Launch Alliance ve Blue Origin gibi büyük şirketler Cape Canaveral’dan özel izinle roket fırlatabiliyordu. Şimdi Relativity Space adlı yeni bir girişim bu ayrıcalıklı gruba dahil oluyor. ABD Hava Kuvvetleri şirketin 16. Fırlatma Rampasını kullanmasına izin veren bir anlaşma imzaladı. Şirket fırlatma için gerekli altyapıyı da bu alanda kurabilecek. 16. Fırlatma Rampası daha önce Titan füze fırlatmaları, Apollo programı ve Gemini programında kullanılmıştı.

Şirket ilk roketi Terran-1’ı test etmek için çalışmalara başladı. İlk ticari fırlatma 2021 yılında gerçekleşecek. Roket şirketin Stargate adlı büyük metal yazıcısında üretilecek. Stargate 6 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde metal parçalar üretebiliyor. Terran-1 şirketin başlangıç roketi olacak ve Dünya’dan yörüngeye 1250 kg ağırlık taşıyacak.

Düşük maliyetli, hızlı üretim

Dünya Halleri'nin aktardığı habere göre roketin 3D yazıcı ile üretilmesi daha az parçanın daha hızlı bir şekilde ve daha ucuza üretilmesini sağlıyor. Mühendisler geçmişte mümkün olmayan tasarımları üreterek parçaları birleştiriyor ve sistemleri basitleştiriyor.

Relativity, Terran-1’ın üretiminin sadece 60 gün süreceğini söylüyor. Bu süre, 100 kat daha fazla parçayla üretilen sıradan bir roketin üretim süresinden çok daha az. Sürecin otomatik hale getirilmesi, insan iş gücü için yapılan harcamaların da ortadan kalktığını gösteriyor. Eklemeli üretim hala seri üretim için yeterince iyi değil ancak tek bir ürünün yüksek isabet oranı ile üretilmesi için ideal. Roket endüstrisi de tam olarak böyle bir endüstri.