Kripto paranın çöküşü oyunculara yaradı

Kripto paraların düşmesi ve tedarik sorunun çözülmesiyle birlikte AMD ve Nvidia modelleri ucuzladı. Türkiye'de de ekran kartlarında indirim olacağı beklentisi var.

Kripto paranın çöküşü oyunculara yaradı

Covid-19 pandemisi, kripto para madencileri ve yarı iletken çip krizi yüzünden uzun süredir ekran kartı dünyasında sular durulmuyordu. Hem AMD hem de Nvidia GPU’larında yaşanan stok sorunları, fiyatların da yükselmesine yol açtı. Fakat ekran kartı sıkıntısı nihayet bitmeye başlamış gibi görünüyor.

AMD VE NVİDİA EKRAN KARTI FİYATLARINDA GÖRÜLMEDİK İNDİRİMLER

Teknoloji sitesi ShiftDelete’de yer alan habere göre; AMD ve Nvidia tarafından son beş yıl içerisinde pazara sunulan iki ekran kartı serisinde beklenmedik gelişmeler yaşandı. Bitcoin, Ethereum veya Dogecoin gibi kripto paraları üretmek için ekran kartlarından çiftlik kuran madenciler, pazardaki fiyatların çok yüksek seviyelere gelmesine sebep oldu.

Fakat ABD ve Almanya’dan gelen yeni raporlar, GPU fiyatlarının iki yılın en ucuz seviyelerine gerilediğini gösterdi. Hem tedarik zincirindeki sorunların çözülmesi hem de kripto paralarda çöküş yaşanmasıyla, ekran kartı fiyatları yeniden MSRP (üreticinin önerdiği satış fiyatı) seviyesine geldi.

TÜRKİYE’DE DE İNDİRİM BEKLENTİSİ VAR

Digital Trends’in hazırladığı son araştırma, özellikle yeni nesil ekran kartlarında gözle görülür düşüşler yaşandığını söylüyor. ABD’deki perakende mağazalarını inceleyen rapor, Nvidia RTX 3090 Ti’ın MSRP’nin neredeyse yüzde 16 altında olduğunu gösterdi.

AMD’nin üst düzey ekran kartı RX 6950 XT ise MSRP’nin yüzde 4 altında bir fiyat etiketine sahipti. Diğer yeni ekran kartlarında da önemli ölçüde ucuzlamalar yaşandı. Daha önce de belirttiğimiz gibi analistler, tedarik sorununun büyük oranda çözüldüğünü ve ekran kartı fiyatlarının düşmeye devam edeceğini açıkladı.

ABD’deki ekran kartları fiyatlarında yaşanan düşüşün tüm dünyayı etkilemesi bekleniyor. Türkiye’de de son zamanlarda stok sorunları çözülmeye başladı. Önümüzdeki dönemde ise döviz kuruna bağlı olarak indirimlerin yaşanacağı düşünülüyor.

Etiketler
Kripto Kripto para Para Türkiye