Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Teknolojideki gelişmeler derin yarılma ve eşitsizliklere neden olabilir

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Toplumcu Düşünce Enstitüsü tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen Ekonomi Seminerleri Programında konuştu. Acemoğlu'nun konuşmasını Enstitü Başkanı Nebil İlseven, Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu: Teknolojideki gelişmeler derin yarılma ve eşitsizliklere neden olabilir

Toplumcu Düşünce Enstitüsü tarafından 13 Ağustos 2021'de İstanbul'da düzenlenen Ekonomi Seminerleri Programı çerçevesinde Prof. Dr. Daron Acemoğlu "Dünyada ve Türkiye'de Verimlilik Sorunu ve Çözüm Önerileri" başlıklı bir konuşma yaptı.

Prof. Acemoğlu, koronavirüs döneminde fiziksel katılım ortamında dünyada verdiği bu ilk konferansta; teknoloji alanındaki büyük dönüşüm ve sıçramaların, küresel ölçekte yaşanılan demografik değişimlerin ve toplumsal ilişkilerde gerek sınıfsal, gerek sosyo-politik gelişmelerin dünyadaki ekonomik büyümeyi destekleyeceğinin beklendiğini belirtti.

Prof. Acemoğlu, bu tespiti ile birlikte, önümüzdeki dönemde dünyada barış ve refahın sağlanmasının bir yanda büyümenin kalitesi, diğer yanda ise hızlı, sürdürülebilir ve paylaşımcı olması ile mümkün olacağına dikkat çekti.

''DERİN YARILMA VE EŞİTSİZLİKLERE NEDEN OLABİLİR''

Acemoğlu konuşmasında, yapay zeka, makina öğrenmesi gibi teknolojilerin verimlilik alanında sağlayacağı gelişmelerin toplumsal yapılarda nasıl derin yarılma ve eşitsizliklere neden olabileceğine belirtti.

Ekonomik büyümenin "kalitesinin" önemli olduğunu, "kaliteli büyümenin," kredi/dış kaynak temelli değil, toplam faktör girdileri temelli büyümeye dayalı olduğunu anlattı.

''TEKNOLOJİYİ DOĞRU DEĞERLENDİREN BİR YAPI KURULABİLİR''

Prof. Acemoğlu, konuşmasında özellikle 1980'li yıllardan bu yana sosyal değerlerdeki
erozyonunun, dünyada ucuz kaynak maliyetleri ile desteklenen düşük katma değerli yatırımların, birbirini destekleyen ve rekabet eden kurumsal yapıların zayıflamasının ve eğitimdeki gerilemenin verimlilik üzerindeki olumsuz etkileri üzerinde durdu.
Daron Acemoğlu, yaşanmakta olan ve bundan sonra da yaşanacağı bilinen doğal afetlerin bir uyarıcı olduğunu; ekoloji tabanlı bir ekonomi düzenine geçişte bir fırsat oluşturduğunu; böylece yüksek katma değerli, verimli ve hem üretimde hem de tüketimde teknolojiyi doğru değerlendiren bir yapının kuralabileceğini belirtti.

''GELİŞMİŞ ÜLKELER İÇİN DE ÖNEMLİ''

Prof. Acemoğlu, son olarak, bu yapının yaşamın akışı içinde yürütülmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesinin siyasal ve sosyal katılıma açık, çoğulcu, çok sesli kurumsal yapıların, özellikle sivil toplumun düzgün kurulması ve işletilmesine bağlı olacağını işaret etti.

"Dar Koridor" olarak adlandırdıkları bir alanda güçlü devlet ve güçlü sivil toplum dengesinin kurulması ve olabildiğince korunmasının gelişmekte olan ülkeler için olduğu kadar, gelişmiş ülkeler için de önemli ve sürekli bir sınav olduğunu anlatan Acemoğlu, önümüzdeki dönemlerde ulusal ve uluslarüstü platformlarda bu yöndeki arayış ve mutabakatların öne çıkartılmasının önem ve gereğine vurgu yaptı.

''BÜYÜK EŞİTSİZLİKLERE NEDEN OLUR''

Toplumcu Düşünce Enstitüsü Nebil İlseven, Acemoğlu'nun konuşmasını Gerçek Gündem'e değerlendirdi.

''Teknoloji, ekonomi alanında bir verimlilik yaratıyor. Ama bu verimlilik ve katma değer eğer paylaşımcı bir büyüme ile desteklenmezse büyük eşitsizliklere neden olur'' diyen İlseven, ''Bu teknolojiler mutlaka bir verimlilik yaratacak ama bizim bunu sosyal politikalarla ve kurumlarla destekleyerek herkese dağıtmamız gerek ki sosyal bir yarılmaya neden olmasın'' diye konuştu.

Etiketler
Daron Acemoğlu Teknoloji