Elon Musk: Bu gidişin bir de dönüşü var, henüz zafer kutlayamayız

SpaceX'in Dragon kapsülünün bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor

Elon Musk: Bu gidişin bir de dönüşü var, henüz zafer kutlayamayız

SpaceX’in NASA astronotlarıyla birlikte başarılı bir fırlatış gerçekleştirmesi ve tarihte ilk kez özel bir şirketin Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) astronot göndermesinin ardından konuşan, uzay görevinin mimarlarından SpaceX CEO’su Elon Musk, “gerçekten duygulandığını” söyledi.

Fırlatmanın ardından NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında Musk, “Bu hedef için 18 yıldır çalışıyoruz, bu yüzden gerçekleştiğine inanmak zor” ifadelerini kullandı.

Bunun özellikle ABD için önemli olduğunu düşünüyorum ama içinde keşif ruhu olan dünyanın farklı yerlerindeki herkesin ilgisine hitap ediyor. Bu, insanlığın bugün gerçekleşmesinden gurur duyarak heyecanlanması gerektiğini düşündüğüm bir şey.

Öte yandan Musk’ın heyecanını dile getirmesinin ardından, “Dönüşün gidişten daha zor olduğunun söylendiği argümandaki gibi düşünüyorum. Bu yüzden zafer ilan etmek için astronotları güvenli biçimde eve getirmek ve riskleri en aza indirebildiğimizden emin olmamız gerekiyor” diyerek temkinli açıklamalarda bulundu.

Musk’ın açıklaması SpaceX’in Falcon 9 roketinin tarihi kalkışı başarıyla gerçekleştirmesinden birkaç saat sonra geldi. Falcon 9 roketinin taşıdığı Dragon kapsülü, NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürecek.

Dragon kapsülünün başarıyla fırlatılmasının ardından, SpaceX uzaya NASA astronotlarını taşıyan ilk özel şirket olma ünvanını kazandı. Demo-2 isimli insanlı uzay görevi ABD’nin 2011’de uzay mekik programını sonlandırmasından bu yana gerçekleştirilen ilk insanlı görev olma özelliği taşıyor.

Mekik programının ardından NASA’nın uzaya astronot göndermek için Rusya’nın Soyuz sistemine bağımlı hale gelmesine çözüm üretebilmek için hem SpaceX hem de Boeing NASA’nın Ticari Mürettebat Geliştirme Programı kapsamında seçilmişti.

Demo-2 uzay görevine dair eğer her şey yolunda giderse başka uzay ajanslarının ve özel şirketlerin de benzer faaliyetler yürütmeye başlayacağı ifade edildi.

Öte yandan bu SpaceX’in UUİ’ye gönderdiği ilk kapsül değil. Daha önce de Mart 2019’da bir başka kapsül gönderilmişti ancak bahsi geçen görev insansız biçimde gerçekleştirilmişti.

NASA astronotlarının UUİ’de yaklaşık 4 aylık bir süre boyunca kalmasının planlandığı belirtildi.( Independent Türkçe, Space.com)

Etiketler
Elon Musk SpaceX