Google'ın oyun platformu Stadia hizmete girdi

Google'ın yeni video oyun platformu Stadia, bugün itibarıyla 14 ülkede hizmete girdi.

Google'ın oyun platformu Stadia hizmete girdi

Google'ın yeni video oyun platformu Stadia, bugün itibarıyla 14 ülkede hizmete girdi.

Google'ın Mart ayında tanıtımını yaptığı ve bulut teknolojisiyle çalışan yeni oyun platformu Stadia, Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında satışa çıktı.

Oyunseverlere herhangi bir bilgisayar ya da oyun konsolu donanımına ihtiyaç duymadan oyun oynamayı vadeden sistem, Netflix gibi internet üzerinden dizi ve film izleme platformları gibi çalışıyor. Ancak sistem devreye girer girmez eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

KOMUTLARDA GECİKMELER YAŞANIYOR

Sistem üzerinden oyun oynayan kişiler, verdikleri komutların hayata geçmesi sırasında gecikmelerin yaşandığını dile getirdi.

Sosyal medyaya videolarını yükleyen oyuncular, tuşa basmaları ya da komut vermelerinin ardından oyunda süre kaybının yaşandığını ifade etti.

Google, sunucularıyla oyuncuların iletişim kurmasının sıkıntı yaratabileceğini bu teknolojiyi devreye sokmadan bildiği için bunun üzerinde sıkı çalışmıştı.

Hatta şirketin mühendislik biriminin başkan yardımcısı olan Madj Bakar, Stadia'nın bilgisayardan ya da konsoldan daha hızlı çalışacağını öne sürmüştü.

Wired dergisinin oyun yazarı Matt Kamen de Google'ın Stadia ile "oyun dünyasının geleceğini getirmediğini sadece geleceğine dair bir fikir verdiğini" söyledi.

Stadia'yı test eden Kamen, ancak ya çok hızlı bir kablosuz ağ bağlantısı olduğunda ya da direkt kabloyla internete bağlanıldığında oyun platformunun iyi bir performans gerçekleştirdiğini aktarıyor.

O yüzden "herhangi bir yerde oyun oynamanın mümkün olmadığını" ya da Stadia'nın henüz "oyunların Netflix'i olma" potansiyeline sahip olmadığını aktarıyor.

Kasım 2019'da Stadia'nın hizmete girdiği ülkeler

Belçika
İtalya
Finlandiya
Hollanda
Kanada
Norveç
Danimarka
İspanya
Fransa
İsveç
Almanya
İngiltere
İrlanda
ABD

Stadia nasıl çalışıyor?

Teknoloji devi Google, Project Stream adıyla indirmeden oyun oynamayı sağlayan bir proje üzerinde çalışıyordu.

2018'de tarayıcısı Chrome üzerinden Project Stream'i test etmeye başlayan şirket, nihayetinde Stadia'yı geliştirdi.

Stadia'nın sloganı, "Nerede ve ne zaman istersen oyun oyna". Yani oyuncular internet sağlayıcılarından, istedikleri cihazı kullanarak oyun keyfini deneyimleyebiliyor.

Etiketler
Google