Suçluları önceden tespit edebilen yapay zeka

Japonya’nın işleme geçirdiği Vaakeye, yerel marketlerde test edildi ve mağazalardaki kayıpların yüzde 77 oranında azaldığı gözlemlendi.

Suçluları önceden tespit edebilen yapay zeka

Yapay zeka, günlük hayatımızın bir parçası olmaktan çıkıp hayatımızın merkezine yerleşmeye başlıyor. Telefonlarımızda, mutfak aletlerimizde, otobüs duraklarında; kısacası her yerdeler. Şimdilerde ise güvenlik alanında bizlere yardımcı oluyorlar. Hatta bir adım daha ileri gidip suç işlenmeden önce suçluyu tespit ediyor ve suçun oluşmasını engelliyorlar.

Ryo Tanaka tarafından üretilen VaakEye, gözlem için kullanılan yapay zekaların en başarılı örneği.

Hırsızları yakalamak için yeni bir göz

Japonya’nın işleme geçirdiği Vaakeye, yerel marketlerde test edildi ve mağazalardaki kayıpların yüzde 77 oranında azaldığı gözlemlendi.

Sistem, çalışanların gözden kaçırabileceği olası hırsızlıkları belirlemek için mağazaların güvenlik kameralarıyla birlikte çalışıyor. Vaakeye, 100 saatlik kapalı devre televizyon görüntüleri ile müşteri davranışlarını doğru ayırt edebilmek için eğitildi.

Vaak’ın CEO’su Tanaka Atsushi, Vaakeye’nin yüzden fazla müşteri davranışına dayanarak şüphelileri tanımladığını ifade ediyor. Yürüyüş, el hareketleri, yüz ifadeleri ve hatta kıyafet seçimleri, Vaakeye’nin bir müşteriyi hırsız olarak belirlemeden önce göz önünde bulundurduğu faktörler arasında yer alıyor. Vaakeye, insanları hırsız olarak etiketlemiyor, daha ziyade çalışanları bir şey çalabilecek kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Bilim insanları yapay zeka yardımıyla hırsızlığı engelleme konusunda benzer ve başarılı girişimlerde bulunmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Japon Telekom şirketi NTT East ve Japon teknoloji kuruluşu olan Earth Eyes adlı bir ekip tarafından geliştirilen AI GUARD MAN olmuştur. AI GUARD MAN, kamera tarafından çekilen gözetim görüntülerini tarayıp, tıpkı VaakEye gibi müşterinin vücut dilinde şüpheli davranışları arıyor. Şirket, AI GUARD MAN’ın kayıpları yüzde 44 azalttığını iddia ediyor.

Yapay zekalar gelecekte birçok konuda insanlığın yanında yer alacak gibi gözüküyor. Bunların başında gelen güvenlik konusunda ise birçok güvenlik şirketi yapay zeka araştırmalarına çok fazla özen gösteriyor. Diğer bir taraftan Vaakeye, teknoloji ile büyümek isteyen perakendecilerin dikkatini çoktan çekmiş durumda. Önümüzdeki yıllarda bu tür teknolojiler daha düşük fiyatlarla satışa sunulacak. Bu teknolojiler günlük hayatımızı nasıl etkileyecek, hep birlikte göreceğiz. Gelecek bizi dört gözle bekliyor. (gelecek.tech.com)

Etiketler
Japonya Yapay zeka Lula Market