Sahte Jailbreak siteleri tehlike saçıyor

iOS işletim sistemi üzerinde yapılan düzenlemelerle beraber Jailbreak işlemi tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştı.

Sahte Jailbreak siteleri tehlike saçıyor

iOS 13 sonrasında da bu işlem için herhangi bir açık bulunamayacağı yönünde görüş oluşmuştu. Fakat durum değişti. iPhone akıllı telefonlarına önyükleme sırasında oluşan bir açık nedeniyle, birçok seride Jailbreak işlemini yapmanın mümkün olduğu ortaya çıkmıştı.

Açık haberlerinden sonra iPhone 4s akıllı telefonlarından iPhone X akıllı telefon modellerine kadar hemen hemen her modelin Jailbreak işlemiyle düzenlenebileceği konusunda bilgiler ortaya çıktı. Fakat bu bilgilerin ardından kullanıcıların bilgilerini ele geçirmek isteyen sahtekarlar ortaya çıktı. Bu kez kullanıcıların bilgilerini ele geçirmek için sahte Jailbreak siteleri açıldı.

Checm8 Açığı Kullanılıyor

iPhone 4s ile iPhone X akıllı telefonları arasında kalan modellerde yer alan güvenlik açığı Checm8 güvenlik açığı olarak adlandırılmıştı. Söz konusu güvenlik açığı, cihazlara Jailbreak yapmanın mümkün olduğunu göstermişti. Fakat bu açığın kullanılması için cihazın fiziksel olarak bir bilgisayara bağlanması gerekiyor. Ancak bu şekilde yükleme yapmak mümkün oluyor.

Fakat burada asıl sorun sahte siteler. Haberleri takip eden kullanıcılar, Checm8 açığından yararlanıp cihazlarına Jailbreak yapmak istedikleri zaman kısa bir araştırmaya giriyor. İşte bu kullanıcıları tuzağa çekmek için oluşturulan sahte siteler ise oldukça can sıkıyor.

Jailbreak yükleme dosyasının indirilmesi için iOS 11 ile iOS 13 sistemlerine uyumlu olan dosyaların indirilmesi isteniyor. Fakat bu sitelerin sahte siteler olduğunu ekleyelim.

Kullanıcılar indirme bağlantısına tıklayıp, Jailbreak dosyalarını indirdiklerinde zorla reklam gösteren bir yazılımı indirmiş oluyorlar. Zorunlu görsellerin cihazda görüntülenmesine neden olan casus yazılımların, kişisel bilgileri ele geçirdiğini de ekleyelim. Cihazda yer alan kişisel bilgilerin ele geçirilmesine neden olan sahte yazılımlar, cihazı da kullanılmaz hale getirebiliyor.

Haliyle kullanıcıların bu tür yazılımlardan ve sitelerden uzak durmasını öneriyoruz. Özellikle indirme bağlantılarına kesinlikle tıklamayın. Checm8 açığının kullanılması için zaten cihaza fiziksel olarak bağlantı kurulması gerekiyor. Yani herhangi bir dosya indirme durumu söz konusu değil.