'Altıncı' şirket Alamous Gold'un 'Hiçbir yere gitmiyoruz' açıklamasına tepki: 'Geldikleri gibi gidecekler'

Kazdağları'nda siyanürlü altın araması ile binlerce ağacı kesen ve ruhsat süresi sona eren Kanadalı şirket Alamous Gold'un 'Hiçbir yere gitmiyoruz' açıklamasına çevrecilerden tepki geldi.

'Altıncı' şirket Alamous Gold'un 'Hiçbir yere gitmiyoruz' açıklamasına tepki: 'Geldikleri gibi gidecekler'

Kazdağları'nda siyanürlü altın araması ile binlerce ağacı kesen ve ruhsat süresi sona eren Alamos Gold Doğu Biga Mandecilik Şirketi’nin, 'Hiçbir yere gitmiyoruz' açıklamasına çevrecilerden tepki geldi.

ANKA'ya konuşan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, şirketin son açıklamasının hukuk tanımadıklarının bir göstergesini olduğunu söyledi.

Atal, ''Şirketin bu son beyanı, hukuk tanımadıklarının göstergesidir. Maden ve orman mevzuatına göre şirket buradan, 2019 Ekim ayından 2020 Ekim ayına kadar ormanı rehabilite ederek gitmek zorundaydı. Şirketin ruhsat süresi bitmiştir. Devlet arazisinde işgalci pozisyondadır. Kanada şirketi olan Alamos Gold Doğu Biga Madencilik Şirketi’ni orman arazisinden çıkarmayan Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de suç işlemektedir'' ifadelerini kullandı.

Atal ayrıca, ''Şirket burada 10 yıl faaliyet göstereceğini, bu faaliyet kapsamında da 4 milyar dolarlık altın çıkaracağını söylemiştir. 2021 yılındaki son değişikliğe göre şirketin çıkaracağı altından devlete bırakacağı miktar ise ’dur. Yani şirketin 10 yılda Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakacağı miktar 400 milyon dolardır. Çanakkale ilinin tarım ve hayvancılıktan elde ettiği yıllık gelirin Türkiye ekonomisine katkısı ise 2,5 milyar dolar civarındadır. Çanakkale ilinin 10 yılda getireceği 25 milyar dolarlık gelir, Alamos Gold Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin getireceği 400 milyon dolar için heba edilemez'' sözlerini sarf etti.

''GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER''

Atal son olarak, ''Emperyalizm I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale’yi geçemedi. Çanakkale’ye saldıran emperyalist kuvvetlerin içinde Kanadalı askerler de vardı. Bu savaşta emperyalistleri sınırlarımızda bırakmadık. İnşallah bu sefer de geldikleri gibi gidecekler'' diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Alamos Gold şirketi Doğu Biga’nın genel müdürü Ahmet Şentürk, 'Hiçbir yere gitmiyoruz' açıklamasında bulunmuştu.

Etiketler
Kanada