58 kentte vaka sayıları arttı: Tablonun tek sorumlusu iktidar

58 kentteki vaka sayıları bir önceki haftaya göre artış gösterirken; AKP'nin kalabalık il kongreleri de devam etti.

58 kentte vaka sayıları arttı: Tablonun tek sorumlusu iktidar

AKP'nin il kongreleri koronavirüs tedbirleri hiçe sayılarak devam ederken, Sağlık Bakanlığı kentlere göre vaka sayılarını açıkladı.

Açıklanan vaka sayılarına göre tam 58 kentteki vaka sayıları bir önceki haftaya göre artış gösterdi.

6–12 Mart tarihlerini kapsayan haftalık vaka sayısı haritasında, düşük riskli il sayısı önceki haftaya göre 10’dan 9’a ve orta riskli il sayısı ise 23’ten 14’e geriledi. Yüksek riskli il sayısı 22’den 33’e fırlarken çok yüksek riskli il sayısı ise 26’dan 25’e indi.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE ARTTI

İllere göre 6-12 Mart tarihleri arasında Covid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 178,25, Ankara'da 68,53, İzmir'de 78,57 oldu. Bu rakamlar önceki hafta (27 Şubat-5 Mart) şu şekildeydi: Her 100 bin kişide İstanbul 111,57, Ankara 54,83, İzmir 66,47.

100 bin nüfusta en çok vakanın görüldüğü iller Samsun, Sinop, Giresun, Ordu, Trabzon, Kilis, Konya ve Edirne olarak belirlendi. En az Covid-19 vakası görülen iller ise Siirt, Şırnak, Hakkari, Urfa ve Batman olarak sıralandı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, illere göre haftalık vaka sayısı haritasını değerlendirdi.

BirGün'e konuşan Yavuz, vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, “Vaka sayılarıyla beraber hastaneye yatan hasta sayımızda da artış var. Açılmanın asıl etkilerini bu haftadan itibaren görmeye başlıyoruz. Acilen önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.

AKP kongreleri ve tartışma yaratan kalabalık cenaze görüntülerine ilişkin de Yavuz, “Enfeksiyon riskinin yüksek olduğu düşünülüyorsa kalabalıkları azaltmamız gerekiyor. Mutasyon virüs yayılmaya devam ediyor, açılmaları ve kalabalıkları azaltmamız gerek. Bunları Bilim Kurulu toplantılarında da söylüyorum” diye konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Kongre