'36 Kod’ ile fişlenenler için olağanüstü hal sürüyor!

Sicilinde bu kod bulunanlar için OHAL sona erse de olağanüstü hal uygulaması devam ediyor.

'36 Kod’ ile fişlenenler için olağanüstü hal sürüyor!

16punto.com'un haberine göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 Ağustos 2016 tarihinde yayınladığı genelge ile SGK’nin işten çıkışlarda kullandığı kodlara ’36’ kod numarası eklendi. Buna göre çalıştığı işyeri OHAL KHK’sıyla kapatıldığı için işsiz kalan kişilerin sigorta siciline ’36’ kodu işleniyor. Sicilinde bu kod bulunanlar için OHAL sona erse de olağanüstü hal uygulaması devam ediyor.

KAYYUMUN İŞTEN ATTIĞI İŞÇİLER DE ‘KOD 36’ MAĞDURU

15 Mart 2017 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine atanan kayyum, 57 taşeron işçinin öfrevine son verdi. İşçilere de güvenlik soruşturması sonunda işlerine son verildiği bildirildi. Ancak SGK’ya işten çıkarılan işçilerin bir kısmının işten çıkarma kodu 04 bir kısımının ise 36 olarak bildirildi. 36 kodu ile işten çıkarılan işçiler kıdem ve tazminat haklarından yararlanamadığı gibi işsizlik maaşı da bağlanmadı.

31 Mart seçimlerinde HDP Adayı Yıldız Acar %68.39 oyla yeniden Doğubayazıt belediye başkanlığını kazanında KHK ile içten çıkarılan işçilerin işlerine geri dönme umudu yeşerdi.

Yeniden işlerine dönmek için belediyeye başvuran işçiler ise “Kod 36 ile işten çıkarılanları yeniden işe alırsak kayyum atanmasına gerekçe yapılır”denilerek yeniden işe alınmadıklarını belirterek HDP yönetimine başvurdu.

Parti yönetiminin de kendilerini belediyeye yönelttiğini belirten işçiler, SGK’ya bildirilen işten çıkarma kodunun bir dilekçe ile değiştirilerek “36” yerine “04” olarak değiştirilmesi halinde işe dönebileceklerini Doğubayazıt Belediye başkanlığına bildirdiler. Ancak belediyenin böyle bir yazının da ‘yasaya muhalefet’ anlamına geleceğini belirterek olumsuz yanıt verdiğini belirten işçiler ‘medeni ölü’ haline getirildiklerini belirterek bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyorlar.

36 kodla işten çıkarılanların durumu:

36 koduyla çıkışı bildirilen bir işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı bulunmuyor. Bu işçilere İşkur tarafından işsizlik maaşı da bağlanmıyor.

Ancak bu işçilerin, bildirilen 36 kodunun doğru olmadığı gerekçesiyle iş mahkemelerine dava açmaları ve aksini ispatlamaları halinde hem kıdem ve ihbar tazminatlarını hem de diğer haklarını almaları, ayrıca geriye dönük işsizlik maaşlarını da tahsil etme imkanı var.

SGK’NIN KULLANDIĞI İŞTEN ÇIKIŞ KODLARI

'36 Kod’ ile fişlenenler için olağanüstü hal sürüyor! - Resim : 1

Etiketler
Uygulama