İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde deprem gündemi

Tunç Soyer, afetlerde bir daha böyle bir felakette ağır bedeller ödemek istemediklerini ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde deprem gündemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi dün deprem gündemiyle olağanüstü toplandı. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapılan toplantıda, 30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 yılındaki yönetmelik öncesi ruhsat alan veya 6306 sayılı yasayla riskli kabul edilen yapıların dönüşümüne ilişkin düzenleme kabul edildi.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; Buna göre, depremde evleri hasar gören yurttaşlar, yeni yapacakları konutlarda hak kaybı yaşamayacak. Riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için ilçe belediyelerine yetki verilecek.

Düzenlemeye göre yurttaşlar, risk grubundaki ruhsatlı yapısının yıkılıp yeniden yapılmasını talep etmesi halinde, mevcut ruhsatlı yapısının yapı inşaat alanını herhangi bir kayıp yaşamadan kullanabilecek. Mevcut ruhsatlı yapının kat adedinin, yürürlükteki imar planında belirlenen kat adedinden fazla olması halinde, mevcut yapının kat sayısı korunacak. Kamuya ait yapılar da, mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yıkılıp yeniden yapılabilecek.

Bu doğrultuda belirlenen ilke ve esasların uygulanmasına yönelik ilçe belediyelerince alınacak meclis kararları İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iletilecek. Onama işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilgili ilçe belediyelerinde askıya çıkarılacak. Askı süresince itiraz olmaması halinde yürürlüğe girecek plan notları, risk grubundaki yapıların dönüşümünü hızlandırmak amacıyla 5 yıl boyunca yürürlükte kalacak.

‘YOL ALMAYA BAŞLIYORUZ’

Bir daha böyle bir felakette ağır bedeller ödemek istemediklerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Onun için yapacağımız düzenleme böyle olsun istedik. Güvence altına alan bir düzenleme oldu” dedi.

Dünya Bankası ile kentsel dönüşüm konusunda müzakere yürüttüklerini de söyleyen Soyer, “250 milyon dolarlık düşük faizli ve 30 yıl vadeli bir kaynak yaratmıştık. İller Bankası üzerinden aktarılacak bir kaynak. Çok ciddi rakamı başlangıç için elde edeceğiz” diye konuştu.

Soyer ayrıca, “Örnekköy’de 190 konutun temeli atıldı. Bin 10 konutun yıkımı başlanacak. Ege Mahallesi’nde de yıkımlar başlamıştı. Şimdi imar başlayacak. Bin konut Ege Mahallesi’nde, toplamda 2 bin 200 konutla ilgili yol almaya başlıyoruz. CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da 13 Mart’ta burada olacak ve başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler
İzmir İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer