Menemen'de CHP fire verdi, kredi yetkisi kabul edildi

AKP’li Aydın Pehlivan’ın Belediye Başkanvekili olduğu Menemen Belediyesi’nin meclis toplantısında 65 milyon TL kredi yetkisi talebi tartışma yarattı.

Menemen'de CHP fire verdi, kredi yetkisi kabul edildi

Menemen Belediyesi Mart ayı olağan birinci meclis oturumu Menemen Belediye Başkanvekili AKP’li Aydın Pehlivan’ın yönetiminde gerçekleşti. Cumhur İttifakı’nın ret oyu verdiği Enerji Kentleri Birliği’ne üye olunması hakkındaki önerge oy çokluğu ile kabul edildi. Asil üye CHP’li Çağlar Gülez, yedek üye ise CHP’li İhsan Perçin oldu. Toplantıda 65 milyon TL kredi çekilmesi için Belediye Başkanvekili Aydın Pehlivan’a yetki verilmesi hakkındaki madde tartışma yarattı.

İz Gazete'den Gizem Taban'ın haberine göre; Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un tutuklanarak görevden uzaklaştırılmasının ardından 1 Aralık 2020’de gerçekleşen belediye başkanvekili seçiminde fire veren Millet İttifakı meclis üyeleri bu kez kredi yetkisi hakkındaki oylamada fire verdi.

CHP’den Hasan Ünal, Ali Aydın ve Yiğit Özge, Millet İttifakı’nın ret oyu vermesine rağmen kredi yetkisine olumlu oy kullandı. Öte yandan CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, belediyeye ait Meta-Su ve Menaş şirketlerinin yetkilerinin kendisinden AKP’li Pehlivan’a geçmesine ilişkin de sert eleştirilerde bulundu.

‘HAKARET EDİLDİ, GEREĞİ YAPILSIN’

Meclis başlangıcında söz alan CHP Grup Sözcüsü Ali Yılmaz, “Geçtiğimiz ay yapılan olağan meclis toplantısında tutanaklara geçmiş ya da geçmemiş olan CHP’ye yapılmış birtakım hakaretler var.

‘Serdar Başkan’ın yolu yolumdur’ diyenleri arkanıza alacaksınız ‘CHP’nin yolu yolumdur’ diyen meclis üyelerine en ağır hakaretleri ve iftiraları yapacaksınız. Biz CHP grubu olarak bunu kabul edemiyoruz, bunun gereğini yapmasını rica ediyoruz” dedi.

‘İNŞALLAH BUNDAN SONRA SÜKÛNET OLUR’

CHP’li Yılmaz’ın ardından konuşan AKP’li Pehlivan, “Geçtiğimiz süreç hepimiz açısından gergin geçti. Şahsıma da dahil olmak üzere burada birçok hakaret edildi. Bundan sonraki süreçte meclisimiz inşallah sükunetle, Menemen halkına katkı koyacak şekilde sevgi saygı çerçevesinde geçer” dedi.

CHP BORÇLANMA YETKİSİNDE 3 FİRE VERDİ

Mecliste, belediyenin toplam 65 milyon TL kredi çekmesi için belediye başkanvekiline borçlanma yetkisi verilmesi hakkındaki önerge görüşüldü. Önerge Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı meclis üyeleri arasında tartışma yarattı.

Millet İttifakı’nın meclis üyeleri, CHP’li Hasan Ünal, CHP’li Ali Aydın ve CHP’li Yiğit Özge hariç kredi yetkisine olumlu oy kullandı. Ünal, Aydın ve Özge grup kararına uymayarak krediye olumlu oy verme gerekçelerinin personel maaşlarının ödenmesi ve esnafın da mağdur edilmemesi olduğunu söyledi. Kredi yetkisi oy çokluğu ile kabul edildi.

‘GENEL BAŞKANIMIZIN ÖNCELİĞİ BENİM ÖNCELİĞİMDİR’

Krediye olumlu oy kullanmasının nedenini açıklayan CHP Meclis Üyesi Hasan Ünal, “Genel başkanımız hep; ‘İşçi ve emekçi hakkı önceliğimizdir’ der. Genel başkanımızın önceliği de benim önceliğimdir.

Çok fazla işçi mağdur oldu, bunun olmasını istemiyoruz. Geçim sıkıntısı yaşıyorlar, sağlık problemleri var. Daha birkaç ay önce belediyeden alacağını tahsil edemediği için bir arkadaşımız 3 çocuğunu geride bırakarak intihar etti. Başka intihar olsun istemiyoruz. Bu yüzden krediye olumlu oy kullanıyorum” dedi.

‘KANUNİ OLARAK KREDİ ÇEKME KARARI ALAMIYORUZ’

Komisyonlarda oy çokluğu ile reddedilerek meclis gündemine gelen önerge hakkında söz alan CHP’li Ali Yılmaz, “Önceki ay yapılan meclis toplantısında bize bütçe ve borçlanma bilgisi verdiniz. Bu verilen bilgilerde toplam borcumuzun 531 milyon olduğu söylenmişti, bunun 331 milyonu vergi dairesi SGK, 180 milyonu piyasa borçları personel borçlarından oluşmaktadır. Siz de bu düşünceyle personele olan borçları ödemek ve esnafa olan borçları ödemek için meclisimizden kredi talebinde bulundunuz.

CHP olarak düşüncemiz şudur; Deniz Hanım ve bizler, Serdar Başkanın ardından görevde olduğumuz 4 ayda personel borçlarını ödedik, esnafa borçları ödedik. Mali disiplin içerisinde bu borçların ödenebileceğini düşünüyoruz ki biz bunu ispatladık. Ayrıca kanuni olarak kredi çekme kararı alamıyoruz. Kredi kullanabilmemiz için mutlaka bu borçları bir şekilde kaynak yaratarak önceki yılın gelir rakamının altına çekmemiz lazım.

Aksi takdirde borçlanma kararı alamıyoruz. Kredi kullanamayız ama olur da kullanırsak krediden doğan faiz giderleri, borçlanma kararını uygulayanlardan talep edilir, yani zimmet çıkartılır. Biz Menemen Belediyesi’nin içinde bulunduğu durumun farkındayız, mali disiplin uygulanmasını istiyoruz. Komisyon raporlarında da mevzuat gereği belediyemizin kredi kullanılmayacağı belirtilmiştir” diye konuştu.

‘BAHANE ETMEYİN’

Cumhur İttifakı meclis üyelerinin kredi yetkisine onay verilmesi gerektiğini belirtmesi ve Millet İttifakı’nın tavrını eleştirmesi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Yılmaz, “Mali disiplinle bu borçların ödenebileceğini söyledik. İşçilere, esnafa olan borcu bahane etmeyin” dedi.

‘MALİ DİSİPLİNİ SAĞLAMALIYIZ’

Kredi yetkisi talebine ilişkin söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Halil Akbulut da “Mali disiplini sağlamamız lazım. Mali disiplini sağlayamazsak bu borcu da ödeyemeyiz. Gelecek yıl personel ödemesi için yine borçlanma yapmak zorunda kalırız. Sadece personel alacaklarından dolayı borçlanma talebi doğru değil.

Menemen Belediyesi’nin mali gücü o alacakları ödemeye yeter. Bence daha iyi bir mali tablo sergileyebilirseniz personelin borcunu rahat rahat ödeyebileceğinizi göreceksiniz” diye konuştu.

‘HUKUKSUZLUK VARSA KREDİYİ VERMEZLER’

AKP’li Başkanvekili Pehlivan ise, “Bu borcu ben yapmadım. İşçilerimizden talepler geliyor bu doğrultuda yola çıktık. Krediyle ilgili onay alsak bile Bakanlığın onayıyla yapılıyor. Hukuksuzluk varsa zaten krediyi vermezler” dedi.

‘GENELGE YASAYA AYKIRI’

Toplantıda söz alan CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, geçtiğimiz haftakendisinden AKP’li Pehlivan’a geçen şirket yetkileri konusunda sert eleştirilerde bulundu. Karakurt, “Geçen meclis toplantısı yaptık, o akşam tüm birim amirlerinize yazılı talimat geldi, ‘Bana yetkiler verilmedi, işçiler işbaşı yapamaz’ diye. Birçok işçi mağdur edildi. Bu süreci yaşadık ve tüm Menemen halkı şunu bilsin ki; yetkileri vermek istememe nedenimiz şirketlere biz sahip olalım değil, bizim tek amacımız yasanın uygulanması.

Bu genelgeyi biz çıkarmadık. Herkesin bildiği gibi AKP Grubu’nun İstanbul Ankara gibi illerdeki meclis çoğunluğunun elinde olması nedeniyle bizim belediye başkanlarımıza yetki verilmemişti. Bu, Ticaret Bakanlığı’nın bir günde çıkardığı bir genelge, AKP’nin çıkardığı bir genelge. Bu genelge doğru mu?

Ben hukukçuyum, hayır doğru değil yasaya aykırı. Fakat bu genelge AKP tarafından çıkarıldı ve Büyükşehirlerimizde uygulandı. Bizim direncimiz hukukun uygulanması içindi. Bir diğer konu da eğer biz yetkileri verirsek işçilerimizin halinin ne olacağını bilmiyorduk, işçilerimizi korumak istedik” dedi.

İSTANBUL’DA FARKLI BİR HUKUK, MENEMEN’DE FARKLI BİR HUKUK VAR’

CHP’li Karakurt konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ticaret Sicil Müdürlüğüne başvuru yapıldı, bu başvuru genelgeye aykırı olduğu için reddedildi ve biz ticaret odasındaki arkadaşlarımızı aradık, bize Ticaret Bakanlığı’nı aradıklarını ve bu genelgenin uygulanması gerektiğini söylediler.

Daha sonra Ticaret Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Pazartesi başvuru yapıldı 3 gün içinde karar tebliğ edildi, karşı taraf cevap verdi, üçüncü gün gerekçeli karar yapıldı, dördüncü gün de tescil raporu verildi. Ben 30 yıllık avukatım ilk defa yargının bu kadar hızlı işlediğini görüyorum. Güzel bir şey ama hukuka uygun olsaydı, talimatla hareket edilmeseydi. Maalesef hukukumuz vesayet altına girmiştir.

Bu hukukla sınırlı kalmış diğer kamu kurumlarımız da vesayet altına girmiştir. Bu yetkinin kullanılmasında bize göre sakınca var mı, yok. Ama bize göre şöyle bir sakınca var; hukuk ihlal ediliyor. Bu memleket de İstanbul’da farklı bir hukuk, Menemen’de farklı bir hukuk var. Umarız ki uygulanan karar İstanbul ve Ankara’ya da sirayet eder. Ve oradaki şirketlerimizde de yetki belediye başkanlarımıza verilir.”

‘SÖZ İSTİYORUM, HAKKANİYETLİ OLUN’

AKP’li Pehlivan’a seslenen Karakurt, “Herkesin önünde sizden söz istiyorum; Lütfen bu yetkileri işçinin mağduriyeti için kullanmayın, işçinin teminatı olun, hakkaniyetli olun. Bunu yapacağınızı ümit ediyorum. Şu bilinsin ki ben ve arkadaşlarım tüm işçilerimizin arkasında olacağız, takipte olacağız. Mağdur edilmemeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Etiketler
Aydın Kredi