Buca'da dört AKP'li hakkında flaş karar

Buca’da yaşanan olay sonrasında komisyon kararını verdi.

Buca'da dört AKP'li hakkında flaş karar

Başkan Kılıç’a 30 milyonluk kredi çekme yetkisi veren önerge ile denetim komisyonuna üye seçimi tartışmalara neden olmuştu.

Buca Belediyesi’nde Ocak ayının başında gerçekleşen meclis toplantısında Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkan Erhan Kılıç’ın denetim komisyonu seçiminde yaptığı hamle AKP’yi karıştırmıştı.

Yasal olarak belediye meclis üyelerinden seçilmesi gereken denetim komisyonuna CHP Grubu Uğur Aydın, Filiz Meraklı ve Bülent Uygur’u; AKP Grubu ise Burçin Kevser Tourchian ve İzzet Pilgir’i aday göstermişti.

Kapalı zarf ile yapılan oylama öncesinde başka isimlerin aday olup olmayacağı sorulmuştu. Bunun üzerine AKP Grubu’ndan Ünal Ömür, Mustafa İnce ve Mehmet Adıyaman da aday olduklarını ifade ederek seçime girmişti. Seçim sonrasında CHP’li isimler aynen seçilirken AKP’nin grup kararı aldığı isimler seçilemedi. Burçin Kevser Tourchian ve İzzet Pilgir yerine AKP’den Ünal Ömür ve Mustafa İnce denetim komisyonuna girmişti.

CHP’li Belediye Başkanı Kılıç’ın oluru ile CHP’li meclis üyelerinin destek verdiği Ömür ve İnce bu kez belediye başkanı Kılıç’a yetki veren ve 30 milyonluk kredi çekimi sözleşmesinin önünü açan önergeyi onaylamıştı.

AKP Grubu’nun ret kararı verdiği kredi talebine Ünal Ömür, Mustafa İnce, Mehmet Adıyaman ve Memduh Kaymaz olur vermişti. AKP grubu bir anda karışırken CHP’li 3 isim ise dikkat çeken bir şekilde “hayır” demişti. Kredi çekimine CHP’den Serkan kalmaz, Hüseyin Duyan ve Ersin Eroğlu'nun ret oyu vermesinin ardından boşluğu AKP'liler tamamlamış oldu.

Parti tüzüğüne ve ilkelerine aykırı davranan AKP'li isimlerin bu hamlesi önce il başkanlığına ardından genel merkeze taşınmıştı. Buca İlçe Başkanı Ali Boyla durumu İl Başkanı Kerem Ali Sürekli’ye iletmişti. Meclis üyeleri ayrıca durumu AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a da iletmişti. İsimlerin bu hamlesinin ardından önce ilçede sonra da il başkanlığında incelemenin başlatılacağı öğrenilmişti.

Savunmaları alınacak isimler parti yönetimine gerekçeli kararı sağlıklı olarak anlatamazlarsa grup kararına karşı çıkmaktan kesin ihraç istemiyle disipline gönderilecekti. Gelinen süreçte flaş bir gelişme yaşandı.

AKP ihraç yolunu seçmedi. Alınan grup kararına uymayan dört AKP'li Ünal Ömür, Mustafa İnce, Mehmet Adıyaman ve Memduh Kaymaz’ın savunmaları alındıktan sonra seçildikleri komisyondan istifa etmelerine karar verildi.