İzmir’de yanan ormanlar sonrası ilk fidanlar dikildi

İzmir'de 18 Ağustos'ta çıkan yangının yol açtığı büyük tahribatın ardından bugün ilk fidanlar dikildi.

İzmir’de yanan ormanlar sonrası ilk fidanlar dikildi

İzmir'de 18 Ağustos'ta çıkan yangının yol açtığı büyük tahribatın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan "Orman İzmir" kampanyası dolayısıyla bugün Fidan Dikim Şenliği düzenlendi.

Bornova Şeytan Deresi’nde gerçekleşen fidan dikimi etkinliğine İzmirliler yoğun ilgi gösterdi.

Fidan Dikim Şenliğinde; menengiç, kermes meşesi, palamut meşesi, delice zeytini, dağ çileği, ahlat, defne ve çınar gibi İzmir'de azalan doğal ağaçların fidanları yeniden toprakla buluştu. Fidan dikiminin yanı sıra ormanı, oklu kirpi ve Anadolu sincabı gibi birçok hayvanın yaşam alanı haline getirecek olan doğal orman restorasyonu da yapıldı. Dikim sahasında, katılımcıların dikilen fidanları tanıması için "Tohum ve Ağaç" bilgilendirme noktaları da yer aldı. Toplamda ise 4 bin 400 fidan dikilirken 35 tane daha İzmir’in çeşitli yerlerinde dikim yapılacak.

'İZMİR’DE DOĞAN HER ÇOCUK İÇİN BİR FİDAN DİKECEĞİZ'

Dünya son 50 yılda nüfusu çok büyük arttığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Gerçekten sürdürülebilir dünya anlamda zorlanıyoruz. Yangından sonra çok daha fazlasını dikeceğiz. İzmir’in akciğerleri yandı. Bunu tedavi etmek zorundayız. Bunun için bilimsel bir çalışma yürüttük. Halkımızın kararıyla mecliste kararlar aldık. Hedefimiz 3 bin 800 hektar alanda ağaçlandırma yapmak. Çok ciddi bir çalışma ile olacak. Hep kızılçam dikiyoruz. Bu bölgede bir tane sandal ağacı bulduk ama fidanı bulamadık. Buranın ağaçlarını da tüketmişiz. Burada menengiç, kermes meşesi, palamut meşesi, delice zeytini dikeceğiz. Bugün yeni bir şey daha başlatıyoruz. İzmir’de doğan her çocuk için bir fidan dikeceğiz. Çocuklarımız fidanları ile büyüyecek. Bugünden itibaren her vefat eden kişi için anı fidanı dikeceğiz. Onlarda anılar ile yaşacak” şeklinde konuştu.

ORMAN YANGINLARI İÇİN ÇÖZÜM AĞAÇLANDIRMA

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğluda ekolojik kriz çağında yaşadığımızı belirterek,“Bu yüzden bazı şeyler değişmesi gerekiyor. Ağaçlandırma yaparken dikkatli olmamız lazım. Yangından sonra kendini toparlayan bitkiler olması önemli. Yer kürede büyük bir sıkıntı var. Etkilerini görüyoruz. Nüfusumuz artıyor. Ozon tabakası yeni yeni düzelmeye başladı. Küresel iklim değişliği var. Doğayı planlarken iklim değişikliğini göz ardı edemeyiz. Birçok orman kayboldu. Bundan dolayı da canlıları kaybediyoruz. En büyük sorunumuz ormansızlaştırma. Tropik yerlerde daha büyük bir sıkıntı. Gelecek daha sıcak olacak. Bu da her şeyimizi etkileyecek. Daha da orman yangılarını attıracak. Orman yangınları öncede tedbir almamız lazım. Ağaçlandırma bir çözüm. Kullanışlı alanları var. Parçalanmış habitatları birbirine bağlıyor. Geçiş alanı olacak ve hayvanlar daha rahat edecek. Onarmak için de ağaçlandırma önemli bir çözüm. Bir miktar iklim değişikliğinde önlem olabilir” diye konuştu.

'SON DÖNEMDE İNSAN ELİYLE ORMAN YANGINLARI OLDU'

Tavşanoğlu son olarak şunları dile getirdi:

“Ağaçlandırma yapılırken yangın alanlarına çok müdahale etmeden daha ufak çözümler yapılabilir. Çok yanan türlerle ağaçlandırma yaparsanız 30 yıl sonra daha büyük orman yangınları ile geri dönebilir. Buna dikkat etmemiz lazım. Doğru yerlere doğru ağalandırma yapmak yeter. İzmir yangında her şey yok olmadı. Bunu söyleyebiliriz. Milyonlarca yıldır yanıyor ama son dönemde insan eliyle orman yangınları oldu. Bu tehlikeli. Bunun önüne geçmeliyiz. Doğa kendini yeniliyor. Buna dikkat etmeliyiz. Burada dikilen türler buranın türleri. Burası makilik haline geldiğinde siz müdahale etmeden de devam edecek. Yangınların büyümesine karşı türlerin değiştirmesi önemli ama buraya uygun türler olması gerekir.”

Etiketler
İzmir Ağustos