Hattat Amasra'da termik santralde ısrarcı!

Amasra’da termik santral yapmayı planlayan ancak yurttaşların mücadelesi ve yargı kararlarıyla durdurulan şirket, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yeniden başvurdu.

Hattat Amasra'da termik santralde ısrarcı!

Amasra’da termik santral yapmayı planlayan ancak yurttaşların mücadelesi ve yargı kararlarıyla durdurulan şirket, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yeniden başvurdu. ÇED toplantısının 10 Mayıs’ta yapılacağı açıklanırken Bartın Platformu avukatlarından Berkay Dal, “Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Amasra’da termik santral kurmak için birçok usulsüzlüğe başvuran ancak amacına ulaşamayan Hattat Holding, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yeniden başvurdu. Küre Dağları Milli Parkı ve kalesiyle UNESCO Geçici Miras Listesi’ne giren Amasra’da kömürlü santral yapmakta ısrarcı olan şirketin yeniden başvurusuyla 10 Mayıs’ta ÇED toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Bartın Platformu avukatlarından Berday Dal da “Şirket, ‘Yenilen pehlivan güreşe doymaz’ misali ÇED için yeniden başvurdu. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

SÜREÇ YENİDEN BAŞLADI

Amasra’da kurulması planlanan ve doğa talanına yol açacağı gerekçesiyle yurttaşların tepkisini çeken Hema Termik Santralı için 2015 yılında “ÇED olumlu” kararı verildi. Bartın’ın yeşil doğası ve tarihiyle öne çıkan ilçesi Amasra’da kurulması planlanan termik santrala karşı mücadele eden Bartın Platformu, “ÇED olumlu” kararının iptali için 2016 yılında topladığı 2 bin 19 imza ile Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkemenin “ÇED olumlu” kararını iptal etmemesi üzerine aralarında yurttaşların yanı sıra sivil toplum kuruluşu üyelerinin de olduğu 2 bin 2 kişi temyiz isteminde bulundu. Danıştay 14. Dairesi, 20 Nisan 2018’de aldığı kararla termik santral yapımına izin veren kararın bozulmasını istedi. Danıştay’ın kararı Bartın ve Amasra’da büyük sevinç yaratsa da Hattat Holding’in önceki gün yaptığı başvuruyla süreç yeniden başladı.

Şirket yetkililerinin ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurunun ardından Hema Termik Santralı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının 10 Mayıs’ta yapılacağı açıklandı. Böylelikle, Amasra’ya yapılması planlanan termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama tesisleri ve dolgu alanı ile rıhtım entegre projesi ÇED sürecinde başa dönüldü. 10 Mayıs’taki ÇED toplantısının ardından halkım katılım toplantısı ve format belirleme toplantısının yapılacağı bildirildi. Bartın Platformu avukatlarından Dal, 10 Mayıs’taki toplantıya katılıp itirazlarını yüksek sesle dile getireceklerini ifade etti.

“MÜCADELE YILLARDIR SÜRÜYOR”

Termik santrala karşı mücadelenin yıllardır sürdüğünü anımsatan Dal, “Bizi sürekli bastırmaya çalışıyorlar, sürekli üzerimizde baskı var” diye konuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeniden “ÇED olumlu” raporu vermesi halinde dava sürecinin başlayacağını anlatan Dal, “Halkın katılımı toplantısına ve format belirleme toplantısına da gidip orada da sesimizi duyuracağız” dedi.

Etiketler
Çevre mücadeleleri Amasra