Tüm dünya onları izliyor: 15 fil nereye gidiyor?

Çin'de nisan ayında doğal hayatı koruma parkından kaçan ve 500 kilometreden fazla yol kat ederek 7 milyon nüfuslu Kunming şehrine yaklaşan 15 filin mola verdikleri görülmüştü. Tekrar ilerlemeye başlayan fillerden birinin gruptan ayrıldığı görüldü.

Tüm dünya onları izliyor: 15 fil nereye gidiyor?

Ülkenin güney batısındaki Yunnan eyaletinde bulunan bir doğal hayatı koruma parkından kaçan 15 filin kuzeye ilerleyişi sürüyor.

Fillerin yoğun nüfuslu kentlere girmesini engellemek için yolların kapatıldığını ve bariyerler kurulduğu açıklanırken, yolculuğun insansız hava araçlarıyla takip edildiği belirtildi.

​Rotaları üzerindeki mısır tarlalarındaki ekinlerin tamamını yiyen, bir su tankındaki bütün suyu içen ve 56 hektarlık tarım alanına zarar veren yabani Asya filleri çiftçilerde ve halkta korkuya neden olurken, yaklaşık 7 milyon nüfusu bulunan Kunming şehrine doğru ilerleyen ve aralarında 3 yavru da olan fillerin yorgun düştükleri ve mola verdikleri görüntülendi. Fotoğraflarda, fillerin Xinyang şehrinin yakınlarındaki bir ormanda yattıkları görüldü.

Tüm dünya onları izliyor: 15 fil nereye gidiyor? - Resim : 1

GRUPTA 1 FİRARİ VAR

Ülkenin güney batısındaki Yunnan eyaletinde bulunan bir doğal hayatı koruma parkından kaçan 15 fil, kuzeye ilerlemeye devam ediyor. Çinli yetkililer, yabani Asya Fillerinin yürüyüşünü izlemeye devam ederken, gruptaki bir filin diğerlerinin 12 kilometre gerisine düştüğü ve sürüden ayrıldığı görüldü.

Çin devlet televizyonu, sürünün yolculuğu için 24 saat canlı yayın başlatırken, yüzlerce görevli ve insansız hava aracı, kafileyi takip etmek ve rotaları üzerindeki yerleşim yerlerinde kontrol sağlamak için görevlendirildi.

Uzmanlar, fillerin nereye gittiklerini ve koruma parkını neden terk ettiklerini bilmediklerini ve 7 milyon nüfusu bulunan Kunming şehrine girmelerinden endişe ettiklerini açıkladı.

1 MİLYON DOLARDAN FAZLA ZARARA UĞRATTILAR

Fillerin neden koruma alanlarından kaçtıkları bilinmezken, Çin devlet haber ajansı Şinhua, yaşadıkları ormanlık alanda yiyebilecekleri bitkilerin azalması sonucu göç etme içgüdüsü ile kuzeye yöneldiklerini belirtmişti.

Yetkili Chen Mingyong, bu olayın, Çin’de fillerin en uzun mesafeli göçü olduğunu vurguladı​​​​​​​. Çin devlet televizyonu CCTV de fillerin verdiği zararın değerinin yaklaşık 1.1 milyon dolar olduğunu açıklamıştı.

Şinhua, 1980'lerde 193 olan Yunnan'daki fil sayısının günümüzde 300'lere çıktığını bildirdi.

Çin’in resmî ajansı Xinhua'ya göre, kasım ayında, dişi bir filin bir bebek doğurduğunu ve bu nedenle Yunnan'daki Pu'er'e geldiğini aktardı. Beş ay boyunca buraya yerleşen filler 16 Nisan’da tekrar yolcuklarına kaldıkları yerden devam etti.