Brezilya'da uyuşturucu tacirleri sokağa çıkma yasağı ilan etti

Brezilya'da uyuşturucu tacirleri denetimlerindeki, Rio de Janeiro'nun meşhur gecekondularında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Brezilya'da uyuşturucu tacirleri sokağa çıkma yasağı ilan etti

Virüsün Brezilya'nın en yoksul kesimleri üzerinde ciddi etkileri olacağından endişe edilirken uyuşturucu tacirleri denetimlerindeki, Rio de Janeiro'nun meşhur gecekondularında sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Son günlerde ölü sayısının 46'ya yükseldiği Brezilya'da çete üyeleri, Rio'nun batısında yeralan Cidade de Deus (Tanrının Şehri) gecekondu semtinde dolaşarak halkın akşam 8'den sonra sokağa çıkmamasını istedi.

Gerçek Gündem'in The Guardian'dan aktardığı habere göre, geçen haftasonu, Fernando Meirelles'in 2002 yapımlı filmine (City of God) de adını veren yoksul kesimin yaşadığı semt bölgede koronavirüsün tespit edildiği ilk semt olmuştu.

"Red Command" (Kızıl Komuta) adlı çete üyeleri, salgının ilerlemesinin önüne geçmek için kontrolleri altındaki gecekondu semtinde halkın sokağa çıkmalarını yasakladı.

Sosyal medyada, hafta boyunca dolaşan, Tanrının Şehri'nde çekilen bir videoda, hoperlörlerden yapılan anonslarda, "Dışarıda dolaşanlar cezanlandırılacaklardır" uyarısı yapılıyor.

Bir semt sakini, "Tacirler, devlet ortada olmadığı için bunu yapıyor. Yetkililer bizi gözden çıkardı" derken Rio'da yayın yapan Extra gazetesinde yeralan haberde uyuşturucu tacirlerinin, 40 bin semt sakinini, hoperlörlerle uyararak, "Çıkma yasağını başlattık çünkü kimse virüsü ciddiye almıyor. Evlerinizde kalıp keyfinize bakmanız en iyisi. Mesaj verildi" şeklinde uyardığını yazdı.

Çeteler sadece Tanrının Şehri'nde değil Rio'nun fazlasıyla kalabalık diğer semtlerinde de benzer önlemler alıyor.

Morro dos Pzares'te çete üyeleri halkın en fazla iki kişilik gruplar halinde dulaşmalarını isterken, Latin Amerika'nın en büyük gecekondu semtlerinden olan Rocinha'da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Rocinha'da bir semt sakini, "Çete üyeleri akşam 8:30'dan sonra herkesin evinde kalmasını yoksa sonuçlarına katlanacaklarını seylediler. Ben evdeyim, korku ve dezenfektasyon jelleriyle boğulmuş haldeyim" şeklinde esprili bir şekilde aktarıyor durumu.

Santa Marta adlı, ünlü İsa heykelinin gölgesinde kalan bir başka semtde de çete üyeleri sabun dağıtmaya başlarken, semtin girişinde yeralan bir çeşmenin başına, "Lütfen semte girmeden ellerinizi yıkayın" tabelası astı.

Semt sakinlerinden biri, "Bunu buraya uyuşturucu almaya gelenler için koydular heralde, virüsün kendilerine bulaşmasını istemiyorlar. Ama işe yaramayacak. Tepenin başında yaşayanlar bazen iki hafta susuz kalabiliyor. İnsanlar karınlarını doyuramazken temiz kalmaları nasıl beklenebilir ki?" ifadelerini kullandı.

Sokağa çıkma yasağı, Pavão-Pavãozinho, Cantagalo, and Vidigal gibi başka birçok semtte de ilan edildi.

Etiketler
Koronavirüs Brezilya Sokağa çıkma yasağı Uyuşturucu