Muhalefet vekilleri sırtlarını döndü, Bakan Yanık çileden çıktı

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın 6 yaşındaki çocuğa cinsel istismara ilişkin açıklamaları sırasında muhalefet milletvekilleri sırtlarını döndü. Muhalefetin tepkisi, Bakan Yanık'ı çileden çıktı.

Muhalefet vekilleri sırtlarını döndü, Bakan Yanık çileden çıktı

2023 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ederken; kürsüye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık geldi.

6 yaşındaki çocuğun tarikatta cinsel istismara uğramasında yönelik ''Bunu siyaseten muhataplarımıza ateş etme aracı kılarsak bu meseleleri çözemeyiz, bu meselenin mağdurları ikincil bir kez daha mağdur olmuş olur. Buna kimsenin hakkı yok. Bu mağdurların siyasetin aparatı olarak kullanılmasına müsaade edemeyiz'' ifadelerine muhalefetin tepki gösterdiği Yanık, eleştirilere yanıt verdi.

SIRTLARINI DÖNDÜLER

Yanık konuşmasına ''Cinsel istismar konusu ile ilgili milletimizi bilgilendirmek istiyorum. Mağdur 30 Kasım 2020'de savcılığa müracaat etmiş, savcılıktan bize gelmiş. Aralık ayında bize gelmiş, konukevimize almışız'' ifadeleri ile başlamıştı ki; muhalefet milletvekilleri tepkilerini dile getirmek için sırtlarını döndüler.

ÇİLEDEN ÇIKTI

Muhalefetin tepkisi sonrası çileden çıkan Yanık, ''Dönmeyin sırtınızı. Sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok. Şimdi sırtınızı neye dönmeniz gerektiğini ben size söyleyeceğim. Lütfen dinleyin. Siz susmayacaksınız biz sustuk, siz susmayacaksınız. Tahammül edemezsiniz çünkü haksızsınız. Yalan söylediğinizi biliyorsunuz'' ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde tansiyonun yükselmesi sonrası birleşime ara verildi.

TEPKİLER DEVAM ETTİ

Aranın ardından Yanık konuşmasına devam etti. Muhalefet milletvekilleri, protestolarını sürdürdü.

'İstifa, istifa' diyerek tempo tutan milletvekilleri, Yanık'ın konuşmasına izin vermedi. CHP'li ve AKP'li vekiller arasında da gerilimin arttığı görüldü.

"OLAYIN ÜZERİNE GİTMEYEN KİM VARSA ALLAH BELASINI VERSİN"

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, sataşmadan söz alarak kürsüye çıktı. Taşçıer, kendisinin katıldığı Halk TV yayınına atıf yapan Bakan Yanık'a yanıt verdi. Taşçıer, Bakan Yanık'ın "CHP'deki istismar iddialarına ilişkin olarak "Aklınca meseleyi bulanıklaştırmaya çalışıyor. Biz CHP olarak bu olaylar olduğunda bildiri yayınlama cesareti göstermişiz. Kimden gelirse bu olayın sahiplenebileceğini söylemişiz" dedi.

Taşçıer, tek tek AKP'de meydana gelen istismar vakalarını sayarak "Siz Kırıkkale'de AKP üyeniz, Derik'te ilçe başkanınız, Kemalpaşa ilçe başkanınız, Akyazı Meclis üyesi... Yau Selçuk Gençlik Kolu Başkanınız kendi öz çocuğunu istismar etti. Birinin tek bir açıklaması var mı? Takiye yapmayın. Ensar'da 45 erkek çocuğu istismar edildi. Birinizin tek bir cümlesi var mı? Kalkıp kadın milletvekilleri diyor ki yüreğimiz yanıyor. Timsah gözyaşı onlar" diye konuştu.

Taşçıer şöyle devam etti:

"Siz 6 yaşında evlenebilir diye tarikatlara yol verip sırtlarını sıvazlarsanız bu vakalar daha da artar. Hangi bakanın fotoğrafı var demiyorum. Tabii ki fotoroman Süleyman'ın bu vakıfla da fotoğrafı var. Bakan yardımcısının elbette ki fotoğrafı var. Çıkmış diyorsunuz ki 2020'de biz bu olayı biliyorduk. Peki ne yaptınız? Bu tecavüzcü elini kolunu sallayarak gezerken siz neredeydiniz sayın bakan? Başka çocukları taciz edip etmediğinin garantisini bize verebilir misiniz? O nedenle nerede istismar ve taciz vakası varsa onun üzerine gitmeyenin Allah belasını versin. Tarikat, siyaset, ticaret üçgeni üzerinden kim fayda sağlıyorsa Allah belasını versin."

Etiketler
Bütçe TBMM Derya Yanık Muhalefet