Engin Altay: 'Asıl ahmaklık, rüşvetçi büyükelçi atamaktır'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'deki 2023 bütçe görüşmelerinde kürsüde iktidara yönelik sert eleştiriler getirdi.

Engin Altay: 'Asıl ahmaklık, rüşvetçi büyükelçi atamaktır'

2023 yılı bütçe görüşmeleri son gününde devam ediyor.

Gruplar adına yapılan konuşmaların ardından cumhurbaşkanı yardımcı Fuat Oktay kürsüye gelirken; Oktay'ın sözlerine yanıt vermek için CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bir konuşma yaptı.

''Mahkeme kararlarına uyma zorunluluğundan bahsetti cumhurbaşkanı yardımcısı ama cumhurbaşkanı mahkeme kararını tanımıyorum dedi'' ifadelerini kullanan Altay, ''İstanbul seçimlerinde neticeyi sandıkta alamayınca seçimleri iptal ettirdiğinizi bilmeyen yok. Sayın İsmet Yılmaz, 30'larda et alınmıyordu dedi, doğru. Cumhuriyet kurulduğunda lamba camı yapamıyordu. Didişmek istemiyorum ama hamasetle milletin feryadını engelleyemezsiniz'' diye konuştu.

''BİR KAÇ ATANMIŞ BAKAN SEÇİLMİŞLERE PARMAK SALLADI''

Altay konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Devlet, yasama yürütme ve yargı demektir. Bu üçü varsa bu üçü birbirinden bağımsızsa orta yerde bir devlet vardır. Hükümet edenler kendilerini devlet zannederlerse devlette çürüme başlar. Ahlaktan liyakatten mahrum bir devlet, devlet sayılmaz. Bu kadim devletimizi koruma şan ve şerefini yüceltmek hepimizin ortak görevidir. Devletin korumanın yolu da devleti bunlardan mahrum etmemektir. Bütçe bitiyor. Bir kaç atanmış bakan seçilmişlere parmak salladı. Onları Genel Kurul'un vicdanına bırakıyorum. Bazı bakanlar da yüce milletimize gayet nazik bir tutum takındılar onlara da teşekkür ediyorum. AKP ne yaptı bu bütçede? Vizyon dediniz, eser ve hizmet siyasetinde yarışalım dediniz, hamaset yaptınız.

''ESKİ TÜRKİYE İLE YENİ TÜRKİYE'Yİ MUKAYESE EDELİM...''

İktidarın Eski-Yeni Türkiye karşılaştırmaları hakkında da konuşan Altay, şöyle konuştu:

Hedef 2023. 2011'deki hedefinizde tutmayınca 2053 vizyonu diyorsunuz. Eski Türkiye yeni Türkiye yok. Bir tane Türkiye var, o da Türkiye Cumhuriyet. Eski Türkiye'yi mukayese edelim, eski Türkiye'de 12 cumhurbaşkanı mal varlığı ile tehdit edilmedi. Hiçbir cumhurbaşkanı kozmik odayı FETÖ'ye teslim etmedi. Eski Türkiye'de uyuşturucu kullanım yaşı 11 değildi. Yeni Türkiye dediğiniz Türkiye böyle. Eser siyaseti sizinle yarışamayacağımız bir iştir. Sizin eserleriniz ortada, Türkiye'yi gri listeye soktunuz sizin eseriniz. Yüzde 150 gıda enflasyonu sizin eseriniz neyine yarışacağım bunun? Biz yarışamayız. Ve Merkez Bankası tarihinin hiç bir döneminde -55 milyar dolar seviyesine gelmedi, yarışamayız. Kurtuluş Savaşı'nı 'Keşke Yunan kazansaydı' diyen bir adamı hastanede ziyaret etmek nasıl bir milliktir? 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin finansörü dediğiniz BAE'ye üç beş kuruş için gidip el sıkmak nasıl bir millilik? Türkiye'nin limanlarını yabancılara peşkeş çekmek nasıl bir milliliktir?

AHMAKLIK AÇIKLAMASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis ve siyasi yasak cezası almasına neden olan 'ahmaklık' ifadesi üzerinden devam eden tartışmalara ilişkin ise Altay, ''Bir ahmaklık tartışması gidiyor. Asıl ahmaklık, rüşvetçi büyükelçi atamaktır. Asıl ahmaklık, zifiri karanlıkta 5 yaşındaki çocukları yollara düşürmektir. Asıl ahmaklık, Türkiye'yi döviz krizine sokup KKM adı altında milyonlarca lirayı fakirden alıp zengine vermektir.

Hükümeti bu ahmak politikalardan bir an önce vazgeçmeye çağırıyorum'' diye konuştu.

Etiketler
Meclis bütçe görüşmeleri Engin Altay Bütçe Rüşvet