CHP'li İlgezdi'den iktidara: Türkiye’yi yoksullaştırmaya yeminlisiniz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 2023 bütçe görüşmelerinde konuştu.

CHP'li İlgezdi'den iktidara: Türkiye’yi yoksullaştırmaya yeminlisiniz

Konuşmasında, AKP iktidarının yoksulluğu yücelterek ölmeyecek kadar canlı ve yaşayamayacak kadar ölü insanlar yarattığını vurgulayan Akkuş İlgezdi, AKP’nin Yeni Ekonomi Modelini YEM olarak kısaltarak şunları söyledi:

“Sizin “Yeni Ekonomi Modeli” dediğiniz bizimse YEM Bütçesi olarak kısalttığımız bu bütçenin Türkiye’nin 100’üncü yılına yakıştığını savundunuz. Bu bütçe vatandaşına tuzak kuran, geleceğine ipotek koyan bir YEM’dir. Beşli çeteyi ve torpilli yandaşları doyurmak için 84 milyonun helal kazancını haramilere yem etmektir. Anlıyoruz gider ayak; fakir fukarayı ezip, garip gurebayı horlarken; garanti ödemelerle devletin kasasını boşaltmaya YEMinlisiniz! Geçmediğimiz köprülere, kullanamadığımız otoyollara, randevu alamadığımız hastanelere milyarları akıtırken, asgari ücretliyi sefalet düzeninde ezmeye YEMinlisiniz. Hayat pahalılığını azaltmak bir yana emekçilerin sırtındaki vergi yükünü artırmaya YEMinlisiniz. Gübre, mazot girdi fiyatları tavan yaparken, çiftçinin hakkını gasp etmeye YEMinlisiniz. Müjde diye sunduğunuz yüksek faizli ticari kredilerle, borç içindeki esnafı iflasa sürüklemeye YEMinlisiniz.

Kur Korumalı Mevduatla zengini zengin ederken, insanca yaşamak istiyoruz diyen emekliyi açlığa terk etmeye YEMinlisiniz. İsrafa rağmen tasarruf etmeyi düşünmediğiniz şatafat ve itibarınızla bütçe açığını büyütmeye YEMinlisiniz. Velhasıl döviz kurunda önleyemediğiniz artışla, bitmeyen zamlarla, reva gördüğünüz düşük ücretlerle Türkiye’yi yoksullaştırmaya YEMinlisiniz. Biz de 2023’te sarayın değil, halkın bütçesini inşa edeceğimize yemin ediyoruz. Bu da bizim milletimize namus borcumuz olsun!”

TBMM Genel Kurulunda Bütçe’nin 6’ncı maddesi üzerine söz alan CHP’li Dr. Akkuş İlgezdi, hazırlanan bütçenin halkın bütçesi değil memleketinden vazgeçenlerin bütçesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bu memleketten vazgeçenler bütçenin 6 buçuk milyarlık payını Cumhurbaşkanlığı harcamalarına ayırdı. Bu memleketten vazgeçenler kur korumalı mevduata 91 milyar lira ödeme yaparken; bütçenin sadece 54 milyar lirasını çiftçimize ayırdı. Bu memleketten vazgeçenler bütçenin 46 milyar lirasını, şehir hastanelerinin müteahhitlerini beslemek için ayırdı. Bu memleketten vazgeçenler, bütçenin 53 milyar lirasını, tercih edilmeyen otoyollara, geçilmeyen köprülere ve kullanılmayan tünellere ayırdı. Bu memleketten vazgeçenler garanti ödemeleri 2 buçuk kat artırdı. Bu memleketten vazgeçenler, halkı değil 5’li çeteleri memnun etmeyi tercih etti. Bu bütçeye hangi yüzle halkın bütçesi diyeceksiniz? Doğalgaza 1 Ocak’ta %25, 1 Nisan’da %35, 1 Haziran’da %30, 1 Eylül’de %20 olmak üzere tam dört kez zam yaptınız. Geçen yıl 500 TL gelen doğalgaz faturası şimdi sayenizde 1500 TL geliyor. 1 yılda elektriğe %108 zam yaptınız. Bütçeyi hazırlarken yok saydığınız halkımız karanlıkta… Gübrede yıllık zamlar %230’u buldu.

Çiftçimizin mahsulü talan ve yalan oldu. Süt üreticilerimiz zararda. Hayvanlarını kesime yolladı. 1 kilo peynirin fiyatı, 1 kilo eti geçti. Ekmeğin fiyatı 5 liraya ulaştı. Ucuz ekmek kuyrukları doldu taştı.”

ÇAY SİMİT HESABI

Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, iktidarın çay simit hesabını hatırlatarak, “Simit 5 lira, İstanbul’da en ucuz çay da 5 lira. 4 kişilik bir ailenin 3 öğün bir çay bir simit hesabı aylık 3.600 lira yapıyor. Asgari ücretlimiz kalan 1.900 lira ile kira mı ödeyecek, faturalarını mı yatıracak, yola mı para verecek? 3.500 lira alan emeklilerimizin maaşı ise günde 3 öğün simide bile yetmiyor” dedi.

AKKUŞ İLGEZDİ’DEN İNCE MEMED ÖRNEĞİ

Konuşmasında Yaşar Kemal’in ölümsüz karakteri İnce Memed’den örnek veren Dr. Akkuş İlgezdi, “İnce Memed bugün 23 milyondan fazla yoksul emekçiye, emekliye, genci yaşlısı, herkese ses oluyor! Duyun, zulüm ve zorba düzenine dayanamayan ırgat Memed’in isyanını! Kulak verin “Kötülük, yolsuzluk, haksızlık ve insanın insanı köle gibi kullanması sürdüğüne göre biz hep yenilmişiz” diyen çaresizlerin sesine! Siz duyamazsınız. Görmezsiniz. Ama görüyor, biliyor ve diyoruz ki, ‘Dayan milletim dayan, şimdi direnecek çağdır.’ Az kaldı. Yetti artık iktidar-sermaye elinde oyuncak olduğunuz! “Mecbur insan”ı değil, “mutlu ve umutlu” insanı yaşatmak için geliyoruz. Ant olsun insan onuruna yakışmayan bu yerleşik “bozuk düzen”i bitirmeye geliyoruz” diye konuştu.

Etiketler
Bütçe İstanbul Milletvekili Türkiye Gamze Akkuş İlgezdi Cumhuriyet Halk Partisi