'Seçimin iptali hukuken söz konusu bile olamaz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı avukat Gökçe Gökçen "YSK, AKP’nin tüm İstanbul’daki sayım taleplerini kabul etti. Gerekçe veya delil ise ortada yok" diyor.

'Seçimin iptali hukuken söz konusu bile olamaz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı avukat Gökçe Gökçen AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı’nın Büyükçekmece’deki seçimin iptali için yaptığı başvuruyu değerlendirdi.

“Seçim iptali için tutanak incelemesiyle veya tekrar sayımla giderilemeyecek derecede bir usulsüzlük olması gerekir”

Zaten İstanbul İl Seçim Kurulu da AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı’nın başvurusunu reddetti.

'Seçimin iptali hukuken söz konusu bile olamaz' - Resim : 1Gökçe Gökçen

“Zamanında listelere etmemeleri garip”

Gökçen AKP’nin Büyükçekmece’de iptal için usulsüz seçmen kaydı iddiasıyla başvuruda bulunduğunu hatırlatıp şu yorumu yapıyor:

“Sahte seçmen kaydı olduğunu söylüyorlar ama Yüksek Seçim Kurulu, onun da takvimini açıklamıştı, vaktinde listelere itiraz etmemiş olmaları garip oluyor bu durumda”.

Gökçen “Biz zaten tekrar sayımı gerektirecek bir delil ya da gerekçe olmadığını söylüyoruz dolayısıyla bu seçimin iptali hukuken söz konusu bile olamaz” diyor.

CHP ve İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu AKP’nin İstanbul için arka arkaya yaptığı itirazlar, sandıkların yeniden sayılması, bu sayımlardan çıkan sonuçların farklı kaynaklardan farklı rakamlarla maniple edilmesiyle oluşan karmaşayı azaltmak için basın açıklamaları ve sosyal medya paylaşımlarıyla seçmenlere bilgi aktarmayı sürdürüyor.

Gökçe Gökçen AKP’nin seçim sonrası itirazlarındaki hukuka ve akla aykırı tarafları şöyle özetliyor:

“Öncelikle 298 sayılı kanunun 112. maddesi şunu söylüyor: İtiraz yapıyorsanız gerekçesini, delilini göstereceksiniz. Seçim kurulları da karar verirken kanuna uyacak. İlçe seçim kurulunun kararını il seçim kurulu, ilinkini de YSK denetlerken buna uyulup uyulmadığına bakacak.

"İtiraz için delil gerekli"

“Örnek verelim. İtirazda belli sandıkların tutanaklarının yanlış işlendiğini iddia edebilirsiniz. Bunun delili ne olacak? Çetelede farklı sayıda, tutanakta farklı sayıda işaretlendiğini gösterebilirseniz bu bir delildir. Aynı sandıkta tutulan tutanakların çelişmesi bir gerekçedir.

“Sonucu beğenmedim, bir gerekçe değildir”

“İtirazınızı bir bölgedeki tüm oyların sayımı talebiyle de yapabilirsiniz. Fakat bunun gerekçesini göstermek haliyle daha zordur. ‘Sonucu beğenmedim’ ya da “inandırıcı değil” bir gerekçe değildir. Birçok sandıkta genel bir uygulama hatası olduğunu göstermelisiniz.

“Sadece geçersiz oyların bulunması da yeterli bir gerekçe değildir. Geçersiz oy olur. Üstelik geçersiz oylar aşağı yukarı her seçimde olduğu kadar ise bu argümanınız iyice zayıflar.

“Sandık görevliniz itiraz etmemiş”

“Hele ki kendi sandık görevliniz geçersiz oylara itiraz etmemiş ve tutanağa imza atmışsa elinizi güçlendirmek için gerekçe ve delillerinizin önemi artar.

“2014’de kanıtlamıştık”

“2014 yılında Ankara seçimiyle ilgili CHP olarak YSK’ya başvururken seçimin adil koşullarda yapılmadığını, birçok sandıkta seçmen sayısından fazla kişinin oy kullandığının tespit edildiğini, geçersiz oyların geçersizlik gerekçelerinin yazılmadığını, birçok tutanağın çeliştiğini, yaklaşık olarak 900 bin oyu ilgilendirecek derecede fazla sayıda tutanakta toplama hatalarının yapıldığını, seçim sırasındaki hukuka aykırılıkların seçimin sonucuna etki edecek şekilde kuvvetli şüphe doğurduğunu kanıtlamıştık.

“YSK süreç uzarsa güvensizlik olur demişti”

“YSK şöyle demişti: “Delil ve gerekçe gösterilmeyen itirazların da incelenmesi usulünün benimsenmiş olması halinde seçimlerin kesinleştirilmesi uzun süreye yayılabileceğinden, bu sürecin uzaması durumunda seçimi yöneten kurullara karşı güvensizlik oluşması kaçınılmaz olacaktır.”

“Yani YSK bu kadar delil ve gerekçeyi yetersiz görmüş, oyları tekrar saydırtmamış ve ‘süreç uzarsa seçim kurullarına karşı güvensizlik oluşur’ demişti. Peki birkaç gündür neler oldu?

“AKP Türkiye seçim güvenliğinde en iyisi diyordu”

“AKP 31 Mart’ın hemen öncesinde Türkiye’nin seçim güvenliğinde dünyanın en iyisi olduğunu iddia ediyordu. Seçim sırasında ve akşamında ise AKP görevlileri tutulan tutanakların altına şerhsiz imza atıyordu. AKP’nin seçim güvenliği kaygısı seçim sonuçları geldikten sonra başladı.

CHP Hukuk Ekibi itiraz ediyor

Gökçe Gökçen, CHP’nin AKP’nin itirazlarına karşı nasıl bir çalışma yürüttüğünü ise şöyle açıkladı:

“CHP Hukuk Ekibi yukarıda belirttiğim gereklilikleri belirterek sayım kararlarına tek tek itiraz etti. Fakat kararların uygulanması için il seçim kurulunun kararının beklenmesi gerekmediği için bir de tedbir talebinde bulundu.

“İl seçim kurulunun sayımları durdurma kararı işte bu talebimizin kabulüyle olmuştu. İlçelerde sayımlar il seçim kurulu esasa yönelik karar verene kadar böylece durdu.”

“YSK’nın ‘devam’ kararı skandal”

Gökçe YSK’nın sayımın sürdürülmesine yönelik kararını ise “skandal” diyerek yorumladı:

“YSK skandal bir karar vererek il seçim kurulunun kararını kaldırdı ve sayımlar kaldığı yerden sürdü.

“YSK, kararıyla sadece tedbiri kaldırmakla yetinmedi. Aynı zamanda şu yoruma çıkan bir ifade kullandı: ‘Sen sayıma bir kere başladıysan il seçim kurulu, kanuna uygunluğu artık pek de denetlemeyecek’. Böylelikle karar, sadece usulü değil, esası da etkilemiş oldu.

“Bugün ise il seçim kurulu, AKP’nin talebini reddeden ilçe seçim kurulu kararlarını kaldırarak aslında şunu yapmış oldu: AKP’nin tüm İstanbul’daki sayım taleplerini kabul etti. Gerekçe veya delil ise ortada yok.”

Gökçen CHP'nin tüm İstanbul için yeniden sayım kararına da itiraz ettiğini belirtti.

Etiketler
Seçim YSK