Sezai Temelli: Parlamentonun inisiyatif alma zamanıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Sezai Temelli: Parlamentonun inisiyatif alma zamanıdır

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, parti genel merkezinde seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Temelli, "Ortaya çıkan tablo bize umudun ve demokrasinin kazandığını gösteriyor. Bu tabloda emeği olan herkesi kutlamak gerekiyor. Gerçekten zor bir süreçte Türkiye halkları, kadınları, gençleri, umudu, demokrasiyi büyütmüştür. Türkiye’nin değişim beklentilerine en iyi yanıtı sandıklarda vermiştir" dedi.

Seçim kampanyasını HDP’nin belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği kazanması için yürütmediklerini söyleyen Temelli, "Türkiye'nin sorunlarını çözmek için, Türkiye’nin demokrasi sorununu çözmek için, Türkiye’nin hasretini duyduğu barışı var etmek için yürüdük. Türkiye halklarıyla birlikte yürüdük" diye konuştu.

"Türkiye'yi kayyım utancından kurtardık"

Türkiye'yi kayyım utancından kurtardıklarını ifade eden Temelli, AKP- MHP bloğuna karşı büyük bir başarı kazandıklarını söyledi.

Türkiye emekçilerinin "Bu ders seçimidir" dediğini söyleyen Temelli, "Stratejimizin en önemli ayağı olan, batıda AKP-MHP iktidarını geriletme hamlemiz birlikte yaşama politikamızın sonucudur" dedi.

Temelli, AKP'nin adayının kazandığı Şırnak'ın seçim sonuçlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Kutlamayacaklarımız da var. Özellikle bir seçim mühendisliği sonucunda, garnizon oyları sonucu kazanılmasının ne halk nezdinde ne de bizim nezdimizde bir meşruiyeti vardır.

Bu kabul edilemez. Bunu kampanya döneminde ısrarla dile getirdik. Yerleşik olmayanların yerel yönetimlerde oy kullanması, askerlerin böyle bir süreçte kullanılması ve sonuçları etkilemesi kabul edilemez. Bu yerler göreceksiniz, tıpkı geçmişte olduğu gibi yerellerde bir yönetim krizi ile karşı karşıya gelecektir."

"Erdoğan Cumhurbaşkanlığı sınırlarına çekilmeli"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı sınırlarına çekilmesi gerektiğini söyleyen Temelli, "Türkiye bugün gerilimden, şiddetten, baskıdan savaş politikalarından bıkmış, tükenmiştir. Ekonomisi büyük bir çöküntü yaşamaktadır. Toplum ciddi bir ayrışma içindedir. Kuvvetler ayrılığının hassasiyetle yerine getirilmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.

"Parlamentonun inisiyatif alma zamanıdır"

Temelli sözlerine şöyle devam etti:

"Birkaç gün sonra MYK hemen sonra PM toplanacak. Burada bu seçim sonuçlarını değerlendirecek ondan öte Türkiye’nin sorunlarını değerlendirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugünden parlamentoya bir davette bulunabiliriz. Şimdi inisiyatif almak zorundayız.

Türkiye çok ciddi bir hukuk krizi, yargı krizi yaşamaktadır. Bugün yargının tarafsızlığını yitirmesi sonucu binlerce insan suçsuz olmasına rağmen cezaevindedir. Başta sevgili milletvekillerimiz, geçmiş dönem eşbaşkanlarımız, belediye eşbaşkanlarımız, binlerce insan haksız ,hukuksuz yere özgürlüğünden alıkonulmuştur.

Diğer taraftan Türkiye’de tecrit koşulları, Türkiye’yi tecrit altında yaşamaya mahkum etmektedir. Yasal bir hak olan tecridin kaldırılması talebine duyarsızlık Türkiye’yi her geçen gün hukuksuzluğa sürüklemektedir. Şimdi bunlara son verme zamanıdır. Hukuksuzluğun yaratmış olduğu bu sorunları hep birlikte aşabiliriz.

Basın ifade ve özgürlüğü gibi bir çok konuda parlamentoyu göreve çağırıyoruz. Artık parlamento inisiyatif almalıdır. Türkiye toplumunun temsiliyetinin gereğini yerine getirmelidir. Nasıl ki yerellerde, yerel meclisler yeni dönem ruhuna uygun adım atacaksa TBMM de üzerine düşen sorumluluğu almalı ve Türkiye’nin beklentilerine yanıt vermelidir."

Etiketler
31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları HDP Seçim Sezai Temelli