Kazım Kurt: Odunpazarı'nı yüzde 50’nin üzerinde oy ile kazanacağız

CHP’nin Eskişehir’in Odunpazarı Belediye Başkan Adayı, mevcut başkan Kazım Kurt, Odunpazarı’nda faal 22 Mahalle Meclisi kurduklarını belirterek “Katılımcı demokrasiyi ve sivil demokrasiyi uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

Kazım Kurt: Odunpazarı'nı yüzde 50’nin üzerinde oy ile kazanacağız

CHP’nin Eskişehir’in Odunpazarı Belediye Başkan Adayı, mevcut başkan Kazım Kurt, Odunpazarı için bugüne kadar yaptıklarını ve yeniden seçilmesi durumunda yapacaklarını BirGün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'e anlattı.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yüzde 40 oy oranıyla Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na seçilen Kurt, 31 Mart’ta yüzde 50’nin üzerinde oy almayı hedeflediğini söyledi. Seçilmeden önce söz verdiği işlerin yüzde 90’ını hayata geçirdiğini kaydeden Kurt, tamamlanmayan projeleri ise “AKP’nin iş yaptırmama çabası”na bağladı. Kurt, Eskişehir’in nüfusu en yüksek ilçesi olan Odunpazarı’nda faal 22 Mahalle Meclisi kurduklarını belirterek “Katılımcı demokrasiyi ve sivil demokrasiyi uygulamaya çalışıyoruz” dedi.

Yeniden seçilmesi halinde katılımcı belediyecilik anlayışını sürdüreceğine vurgu yapan Kurt, Sanayi Çarşısı Dönüşüm Projesi’nin ve Güneş Enerji Santralı Projesi’nin hayata geçirileceğini bildirdi. Eskişehir’de kadın erkek eşitliği konusunda önemli yol kat edildiğine dikkati çeken Kurt, her mahallede en az bir tane olmak üzere toplam 100 kreş açılacağını ve tüm kadınların kreş hakkını kullanmalarını sağlayacağını müjdeledi.

• Neden yeniden aday oldunuz?

Politika yapma isteği… Gençliğimden beri politikanın içindeyim. O nedenle de yeni dönemde ekonomik ya da siyasal bir beklentimiz olmadan, ülke yararına politika yapmak adına devam edelim dedik. Başlangıç işlerimiz var. Odunpazarı Belediyesi’nde kendi çizgimiz doğrultusunda kurguladığımız bir oluşum var. Bunların devam etmesi gerektiği inancıyla yeniden aday oldum. Partinin olumlu görüşüyle de adaylık kesinleşti. Gördüğüm kadarıyla halkımız da bu adaylığa sıcak bakıyor.

• Başkanlığınızın ilk dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlk dönemde yaparız dediğimiz işlerin neredeyse yüzde 90’ını yaptık. Yapamadığımız birkaç iş de tamamen mevcut iktidar partisinin bürokrasiye yaptığı baskıyla ilgili. Sanayi Çarşısı Dönüşüm Projesi’ni hazırladık ancak uygulamaya koyamadık. Çünkü Bakanlık kentsel dönüşüm yetkisini bize vermedi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP çoğunlukta. Belediye Meclisi bize gerekli izni vermedi. Dolayısıyla bu projeyi yapamadık ama burada bizim hiçbir kusurumuz yok. Tamamen AKP’lilerin iş yaptırmama çabası. Yine güneş enerji santralı kuracaktık, kurdurmadılar. Belediye Meclisi’nde reddettiler. Dava açtık, dava iki yıl sonra sonuçlandı. Davayı kazandık ama süre doldu. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bunları yapacağız, ikisi de hazır.

‘YAPAMAYACAĞIM İŞE SÖZ VERMEM’

Çankaya Mahallesi’nde çok modern, standartlara uygun sahalar ve antreman sahaları yapmak üzere bir proje geliştirdik. Ona da Hazine izi vermedi. Dolayısıyla bu da proje aşamasında kaldı. Hepsi Odunpazarı’na çok yarar getirecek işlerdi ama yapamamış olduk. Onun dışında söylediğimiz işlerin tamamını yerine getirdik ve zaten ben yapamayacağım işe de söz vermem. İnsanlarla olan ilişkilerimiz de bu çerçeveye oturduğu için çok sorun yaşamadık.

• Yeniden başkan seçilmeniz durumunda Odunpazarı’nda ne değişecek?

Eskişehir’de kadın erkek eşitliği konusunda çok ciddi bir gelişme var. O zaman bizim gibi belediyelerin de “Sosyal belediyecilik” adına bu konuyu öne çıkaran işler yapması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle yeni dönemin en önemli projesi olarak her mahallede mutlaka bir tane olmak üzere 100 kreş açacağız. Bu kreşlerde çalışan çalışmayan tüm kadınlarımızın kreş hakkını kullanmasını sağlayacağız. Beş yıl içinde bunu gerçekleştiririz. Odunpazarı Belediyesi’nin buna gücü var. İlk beş yıllık dönemde bu konuda çok ciddi bir deneyimimiz oldu. Türkiye’deki belediyelere de Devlet’e de bir farkındalık yaratma adına önemli bir mesaj olacaktır projemiz. Çalışan çalışmayan bütün kadınlarımızın kreşe gitme hakkı olduğunu savunuyorum ve bunun için çalışacağım. İnsanlara bu sözü verdik, yapamazsak mahçup olacağız.

‘KATILIMCI DEMOKRASİYİ UYGULUYORUZ’

• Belediyecilik anlayışınız nasıl olacak?

Türkiye’de herkes bazı şeyleri sloganlaşmış şekilde söylüyor ama uygulamaya geldiği zaman uygulamıyor. Odunpazarı Belediyesi olarak slogan haline gelmiş işlerin tamamını hayata geçirdik. Şeffaf, hesap verebilen, katılımcı, birlikte yöneten belediyeyi biz oluşturduk. Mahalle meclisleri Türkiye’de ilk defa tarafımızdan kuruldu. Şuanda faal 22 mahalle meclisimiz var. Her ay Belediye Meclisi toplantısından bir gün önce toplanıyor, Belediye Meclisi’nin gündemini tartışıyoruz. Bazı belediye başkan adayları, “Mahalle meclisleri kuracağız” diyor. Bize müracaat ederlerse bu işin nasıl uygulandığını biz anlatabiliriz. Mahalle meclislerimizde o mahallede yaşayan herkes var. Mahalle meclisimiz artık sadece belediyeyle değil, Eskişehir’deki bütün kamu kurumlarıyla muhatap olur hale geldi. Bu noktada mahalleye farklı bir hareketlilik geldi. Biz de mahallemizdeki ayrıntıları görmüş olduk.

Bazı yönetmeliklerimize, mahalle meclisi kararıyla oluşturabileceğimiz işleri yazdık. Örneğin Halk Market uygulamamız var. Bu uygulamamızdan kimlerin yararlanabileceğini mahalle meclisi kararıyla belirliyoruz. Dolayısıyla mahalle meclisini zorunlu kılmayı zorunlu hale getiren bazı uygulamalar yapmaya başladık. Katılımcı demokrasiyi ve sivil demokrasiyi uygulamaya çalışıyoruz.

‘HİZMETİ, İHTİYAÇ OLAN YERE YAPIYORUZ’

• CHP seçmeni dışındaki kesimden oy alabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Görev sürem boyunca hiçbir şekilde parti ayrımı yapmadım. AKP’li belediye başkanları gibi az oy aldığımız yere az hizmet ederiz, çok oy aldığımız yere çok hizmet ederiz de demedik. CHP olarak hizmete daha çok ihtiyaç olan mahallelerden az oy alıyoruz. Emek Mahallesi bizim en büyük mahallemiz 50 bin nüfusu, 35 bin seçmeni var. 24 Haziran’da buradan sadece 4 bin 500 oy aldık. AKP’nin oyu 17 bin. Biz en çok hizmeti o mahalleye yaptık. Çünkü en çok hizmete onların ihtiyacı var. Yolları, parkları, bahçeleri yapılmamış ama oyu sağ partilere vermişler. Sağ partilerin belediye başkanları da Cuma günü camiye gidiyor, pilav dağıtıyor sohbet ediyorlar, bu onlara yetiyor.

Biz şimdi o mahallede içinde kütüphanesi ve gençlik merkezi olan bir Halk Merkezi açtık. Merkezde, 2 bin 800 kadın kurs görmeye, 600 çocuk ders çalışmaya başladı. En çok kitap da o mahallede okunmaya başladı. Artık yetmediği için ikinci bir halk merkezini 12 Mart’ta açacağız. Dolayısıyla oradaki halkımızın hizmeti ihtiyacı olan yere yapan bir belediye başkanını tercih etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Cumhuriyet’ten yana, Atatürkçülük’ten yana, demokrasiden yana düşünen MHP’lilerin de bize oy vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu, aynı şekilde sosyalist ve komünistler için de geçerli. Demokratik bir ortam isteyen herkesin bizi desteklemesi gerektiğini düşünüyorum.

‘HEDEFİMİZ YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE OY ALMAK’

• Seçime ilişkin bir oy hedefiniz var mı?

Odunpazarı’nda yüzde 50’nin üstünde bir oyu hedefliyorum ve çalışmalarımı da ona göre yapıyorum. İstediğimiz sonuca ulaşabileceğimize inanıyorum. Elimizdeki veriler de bunu gösteriyor. Biz yüzde 50’nin üzerinde oy alırız ve bu seçimi kazanırız. Cumhur İttifakı kağıt üzerinde bir ittifaktır, pratikte gerçekleşmemiş bir ittifaktır çünkü Odunpazarı’nda bu ittifakın gösterdiği adayı AKP’liler de içine sindiremedi. Dolayısıyla AKP’li olup da bize oy verecek pek çok insan var.

ESKİŞEHİRSPOR MÜZESİ KURACAĞIZ

Çocukluğumdan itibaren maçlara giden ve spor yapan biriyim. Eskişehirspor’a destek olmayı da görev sayıyorum. Biz bu takımın siyasallaşmasına karşıyız. AKP’liler bunu çok kötü kullandılar ve kulübü kötü yönettikleri için takım bu duruma düştü. Benim için önemli daha çok kişinin spor yapmasını sağlamaktır. Eskişehirspor da buna ön ayak olursa başarılıdır. Takımımız, 30 bin kişiye maç seyrettirebiliyor. Kulüple işbirliği içerisinde bir Eskişehirspor Müzesi yapmayı düşünüyoruz. Kulüp başkanıyla yaptığımız görüşmede de bunda mutabık kaldık. 12 Mart’ta açacağımız halk merkezimizin adını, “Amigo Orhan Halk Merkezi” koyuyoruz. Amigo Orhan, Eskişehirspor taraftarının gönlünde taht kuran, ülkemize tribün kültürünü getiren bir adamdır. Amigo Orhan’ı Emek Mahallesi’nde ölümsüzleştireceğiz.

Etiketler
Eskişehir Uygulama Odunpazarı