'Asbestli pudralar' Meclis gündeminde

4 pudra markasından asbest çıktı. HDP'li Tülay Hatimoğulları Sağlık Bakanı'na sordu.

'Asbestli pudralar' Meclis gündeminde

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD)’nin yaptığı bir araştırmada, Türkiye genelinde çeşitli markalardan rastgele seçilen 4 adet pudra numunesinin tamamında asbest tespit edildi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘BAKANLIK TARAFINDAN ARAŞTIRMA YAPILACAK MI?’

Pudaralarda asbeste rastlanmasının halk sağlığı için tehlike oluşturduğunu belirten Hatimoğulları’nın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde:

-Dernek yaptığı açıklamada bu araştırmanın bir ön araştırma olduğunu ve durumun ne denli ciddi olduğunun çerçevesini çizmek ve daha kapsamlı bir sonuç elde etmek amacıyla ikinci bir araştırma yapılacağını aktarmıştır. Konuyla ilgili Bakanlığınız tarafından yapılacak bir araştırma çalışması olacak mıdır?

-Konuyla ilgili bahsi geçen derneklerle birlikte eşgüdümlü bir çalışma başlatmayı planlıyor musunuz?

-Bütün kimya ve üretim alanlarında asbestin kullanımı, 2010’dan beri yasak olmasına rağmen araştırmada rastgele seçilen tüm pudralarda asbest tespit edilmiştir. Denetimler hangi sıklıkla yapılmaktadır? Asbest çıkan 4 marka pudra bu denetimlerden nasıl geçebilmiştir?

-Bakanlık onayı olan bahsi geçen ürünlerde onaylama süreçleri nasıl işlemektedir?

-Kanserojen maddeler içeren gıdalar, ürünler hakkında Bakanlığınızca planladığınız çalışmalar var mıdır? Varsa nasıl çalışmalar planlıyorsunuz? Çalışmalarınız yoksa neden yoktur?

Etiketler
Ordu HDP