Siyaset Bilimci Nezih Onur Kuru: Erdoğan, Cumhur İttifakı'ndan önceki söylemine geri dönmüş

Siyaset Bilimci Nezih Onur Kuru, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın konuşmasını değerlendirerek "Cumhur İttifakı'ndan önceki söylemine geri dönmüş Erdoğan" dedi.

Siyaset Bilimci Nezih Onur Kuru: Erdoğan, Cumhur İttifakı'ndan önceki söylemine geri dönmüş

GERÇEK GÜNDEM - HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan günlerdir duyurdukları ve 11 partiyi davet ettiği 'Türkiye Yüzyılı vizyonu'nu bugün Ankara Spor Salonu'nda açıkladı.

Siyaset Bilimci Nezih Onur Kuru, Erdoğan'ın açıkladığı programı ve konuşmasını Gerçek Gündem'e değerlendirdi. Seçim startının çoktan verildiğini MHP'nin mitinglere başlamasının bir test sürüşünü olduğunu ifade eden Kuru, "AKP'liler yazın memleketlerine gittiğinde bir tepki olduğunu gördüler. MHP'nin ideolojik bir parti olduğu için ve halk nezdinde bir itibarı olduğu için bunu başlatmışlardı" dedi.

"ERDOĞAN, CUMHUR İTTİAKI ÖNCESİ SÖYLEMİNE GERİ DÖNDÜ"

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının konuşulmasının Erdoğan'ı motive ettiğini söyleyen Kuru, "Kılıçdaroğlu'nu yenebileceğini düşünüyor. En azından seçimin ikinci tura kalabileceğini ve ikinci turu kazanabileceğini düşünüyor. Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışı da Erdoğan'ın elini kolaylaştırdı. Ona bir hamle yapma şansı ortaya çıktı" dedi.

Türkiye'nin Yüzyılı programının da seçim adına yapıldığını ifade eden Kuru, "Cumhuriyet'in yüzyılına hazırlık mottosu önemli. Son bir şans istemesi de önemli. İcraatları tekrar etti zaten. Burada kurduğu popülist anlatı ve gerçek özgürlükçü, muhafazakar devrimciliğin kendi tekelinde olduğunu anlatması bence söylemde bir değişiklik olduğunu gösteriyor. Cumhur İttifakı'ndan önceki söylemine geri dönmüş Erdoğan. Milliyetçi söylemlerden de uzak değil" diye konuştu.

"ERDOĞAN KONUŞMASINDA İNÖNÜ'YÜ ANMADI"

Erdoğan'ın konuşmasında tüm liderleri andığını ancak bir tek İnönü'yü anmadığına dikkat çeken Kuru, "İnönü'yü vesayetin temsilcisi olarak görüyor. İçinde bir tek partili dönemden aktör olarak konumlandırıyor. Ecevit'i bile anıyor. Bu da şunu gösteriyor. Aslında 'halkın liderlerinden biriyim ben' diyor. Merkez sağ liderlerini sayıyor ve bunların yanına Ecevit'i de ekliyor. Bu çok önemli" ifadesini kullandı.

"YENİ BİR SAYFA AÇMAK İÇİN KENDİ SEÇMENİYLE BİR SÖZLEŞME YAPIYOR"

Muhafazakar devrimcilik söyleminin önemli olduğunu ifade eden Kuru şöyle devam etti:

"Tarihsel bir şahsiyetim, diyor Erdoğan bu konuşmada. 'Tarihselliğimi unutmayın' diyor. Şu anki yaşadığımız şey 'dünya krizi ve enflasyon sorunu' bunları çözeceğiz diyor. İkinci yüzyıla birlikte gireceğiz, diyor. Yeni bir sayfa açmak için kendi seçmeniyle bir sözleşme yapıyor. Zaten yeni Anayasa söylemi de önemli burada."

Etiketler
Erdoğan - Türkiye Yüzyılı Cumhur İttifakı İttifak